Linkovi

Tadić: Borićemo se za status kandidata


Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj rukuju se tokom susreta u Briselu.

Namjeravajući Srbiji obezbijediti što vise šansi da devetog decembra, na samitu evropskih lidera dobije kandidatski status, predsjednik Tadić je danas u Briselu razgovarao sa predsjednikom Evropskog savjeta, Hermanom Van Rompujem. Prilika je tu i još ima vremena da se iskoristi, dokazujući privrženost reformama i kooperaciji, posebno, punu ozbiljnost Beograda u primjeni postignutih sporazuma sa Prištinom, kažu domaćini. Gost je optimista koji, opet, ne želi da širi uvjerenje kako je kandidatski status za Srbiju gotova stvar.

Sa evropske strane je potvrdjena važnost skorog samita u Briselu, koji bi trebao donijeti odluku o sudbini o kandidaturi Srbije. Bez obećanja, pozdravlja se lični angažman predsjednika Tadića i podsjeća da će evropska odluka biti poštena ali i striktna, bazirana na rezultatima.

"Veoma sam zadovoljan otvorenošću razgovora sa predsednikom Evropskog Saveta, g. Van Rompujem - govorili smo o svim pitanjima odnosa Srbije i EU, procesu priključenja Srbije EU. Devetog decembra jeste sednica Evropskog saveta na kojoj se odlučuje o tome da li Srbija dobija status evropskog kandidata ili ne i da li se otvaraju evropske perspektive, otvaranje pregovora o članstvu za Srbiju. Govorili smo, naravno, i o tehničkom dijalogu koji postoji danas izmedju Prištine i Beograda, te o čitavom setu pitanja sa kojima se svi, kao sa jednim izazovom, suočavamo na Kosovu i Metohiji", rekao je predsjednik Tadić.

On dodaje da je reči bilo i o ekonomskoj krizi koja pogadja Uniju ali i Srbiju, čija je ekonomija dobrim delom zavisna od evropske.

"Kriza je izuzetno duboka, to je drugi udar krize, i pogodiće, naravno, i Srbiju i sve ostale zemlje sveta, kudikamo bogatije nego što je Srbija. I danas vidimo da nove zemlje EU pristupaju MMF kako bi dobile dodatna sredstva, videćemo kako će se stvari u budućnosti odvijati i pratićemo taj proces pažljivo. što se tiče naših ekonomskih odnosa sa zeljama EU, dobili smo podršku za njihov razvoj i sasvim je jasno da će danas sve zemlje morati da potraže neka nova tržišta, pa tako i Srbija", ocenio je Tadić.

"Što se tiče opšteg ambijenta u EU u vezi sa proširenjem tokom ekonomske krize, naravno da on nije najpovoljniji moguć. Ne ide nam na ruku to što danas imaju ekonomske probleme u EU, ali uprkos tome, mi očekujemo pozitivan pristup svih 27 zemalja članica, imajući u vidu sednicu 9. decembra", kaže predsednik Srbije.

Tadić dodaje da je otvoreno pitanje tehničkog dijaloga, i traganje za rešenjima koja su na stolu, u pregovorima na kojima učestvuje Beograd uz prisustvo evropske strane.

"Mi smo već postigli nekoliko reženja i srpska vlada ide sa implementacijom tih rešenja. Sa druge strane, mi se nadamo da ćemo pronaći rešenje za učešće predstavnika Prištine na regionalnim forumima. Srbija je konstruktivno predložilma nekoliko rešenja koja su, naravno, u skladu sa rezolucijom 1244 koja je bazični dokument koji čuva naš integritet i suverenitet na Kosovu i Metohiji. Nadamo se da ćemo moći da postignemo takva rešenja. Ako me pitate da li sam ja veliki optimista, mogu samo da kažem da sam optimista, ali sagledavam opasnosnti i rizike u čitavom tom procesu i ovog trenutka ne mogu da kažem da li će Srbija dobiti status kandidata devetog decembra, ali mogu da kažem da će se Srbija boriti da dobije taj status koji je veoma važan, kako bi smo kasnije otvorili perspektivu članstva Srbije u EU u relativno brzom procesu ukoliko kvalitetno primenimo reforme koje Srbiju svakako očekuju. Ne bi trebalo ovog trenutka u našu javnost slati nerealistične poruke da će Srbija sigurno dobiti status kandidata. Do 9. decembra ima još dovoljno vremena, i zbog toga je potrebno da svi odradimo naš deo posla. Srbija će to svakako uraditi i mi očekujemo od evropskih partnera da to sagledaju i da EU i svaka pojedinačna zemlja ima takodje konstruktivan pristup"

Kada je već o rezultatima riječ, predsjednik Evropskog savjeta je gostu iz Beograda jasno naglasio - treba nam što vise dokaza da Beograd misli ozbiljno kada obećava da će primjeniti dogovoreno tokom dijaloga sa Prištinom. Zato se ukazuje da bi naredna runda pregovore dvije strane mogla biti prilika za argument vise onima koji zagovaraju zeleno svjetlo za Srbiju, a koji su na evropskoj strani u većini. Medjutim, riječ je o problemima koji nisu od juče i koji traže rješenja prihvatljiva za sve...

"Govorili smo o krizi na severu Kosova, o tome da su neki priopadnici KFORA povredjeni poslednjih dana i to svakako ne doprinosi dobijanju statusa kandidata niti opštem dijalogu i to je jedna činjenica koja kreira veoma tešku i teško izdrživu atmosferu. Zato je moj apel i Srbima na severu Kosova, i pripadnicima KFOR-a, EULEX-a, svima ostalima, predstavnicima Prištine za maksimalnu uzdržanost ne samo u ovim danima već i u budućnosti jer samo uzdržanost, samo miran i racionalan pristup može da nam obezbedi da pronadjemo reženja za probleme koji ne dolaze od juče nego probleme koji dolaze iz daleke prošlost i sa kojima se danas svi suočavamo.

Verujem da možemo da pronadjemo rešenja albansko-srpski konflikt na Kosovu i Metohiji ako racionalno pristupamo, ako smo svi dovoljno odgovorni i ukoliko pažljivo razmotrimo moguća rešenja u kojima Beograd i Srbija ne priznaju nikakvu nezavisnot Kosova, ali istovremeno pronalazimo rešenja koja su od koristi za sve - i za Srbe i Albance i EU", zaključio je Tadić.

Nema sumnje, naredni krug dijaloga Beograda i Pristine mogao bi biti, i jeste, tvrde mnogi u Briselu, od ključne važnosti za odluku evropskih lidera o tome da li Srbiji dati i formalni staus kandidata što bi zemlji otvorilo put prema preostalim pred-pristupnim fondovima EU i, još važnije, odnose Beograda i Brisela dovelo do nivoa završnih pregovora o prijemu koji bi, uvjeravaju mnogi, u slučaju Srbije, zahvaljujući prije svega njenim administrativnim kapacitetima i dosadašnjim rezultatima reformi, mogli ići ubrzanim tokom...


XS
SM
MD
LG