Linkovi

Podrška EU za članstvo u STO


Potpredsednik Vlade Mladjan Dinkić i komesar EU za trgovinu Karel de Guht su danas u Briselu potpisali protokol koji Srbiji obezbedjuje važnu podršku Evropske unije za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju
Potpredsednik Vlade Mladjan Dinkić i komesar EU za trgovinu Karel de Guht su danas u Briselu potpisali protokol koji Srbiji obezbedjuje važnu podršku Evropske unije za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju

Danas je u Briselu potpisan protokol izmedju Srbije i Evropske unije o liberalizaciji tržišta roba i usluga. Riječ je o koraku u okviru pristupanja Srbije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, koji u Briselu tumače kao jasan znak ukupne evropske podrške Srbiji.

Danas je bio važan dan za Srbiju- potpisala je sporazum sa Briselom koji je, sem što čini bližim članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, dovodi u poziciju da u uslovima tržišta bez carina izvozi robe i usluge, ali i da vlastitu privredu pripremi za pritisak konkurencije, kakva je u punoj snazi čeka kada u potpunosti postane dio zajedničkog evropskog prostora. Protokol su danas u Evropskoj komisiji potpisali komesar za trgovinu Karel de Guht i potpredsjednik vlade Srbije, Mladjan Dinkić.

Evropska strana, stavljajući potpis na dokumenat kojim se zaokružuju svi dosadašnji bilateralni sporazumi dvije strane u oblasti liberalizacije roba i usluga, naglašava kako je riječ o jasnoj podršci Brisela nastojanju Srbije da postane članica Svjetske trgovinske organizacije. Priznanje je to i naporima kakve je Srbija do sada učinila, ali i potvrda želje Unije da sa Srbijom ima što čvršće privredne odnose.

Potpredsjednik vlade Srbije je rekao da potpisivanje protokola predstavlja "najvažniji korak u pristupanju STO, s obzirom da sa EU razmenjujemo 60 odsto svojih roba i usluga" i dodao da će Beograd u narednim mjesecima nastaviti bilateralne pregovore sa ostalim članicama Organizacije.

"Ostaje još mnogo posla da se uradi, ali ja sam uveren da te pregovore možemo okončati u narednim mesecima", rekao je Dinkić, preciziravši da Srbija trenutno pregovara još sa SAD, Brazilom, Švajcarskom, Salvadorom i Ukrajinom, od čega su najteži pregovori sa ovom poslednjom zemljom.

XS
SM
MD
LG