Linkovi

Dačić u Briselu o saradnji sa EU


Premijer Srbije je u pratnji resornih ministara u Evropskoj komisiji razgovarao o ekonomiji i režimu trgovine koji očekuje Srbiju nakon ulaska Hrvatske u EU.

Dijalog sa Prištinom nije jedina dodirna tačka Srbije sa EU, rekao je danas u Briselu srpski premijer, objašnjavajući razloge posjete Evropskoj komisiji:

"Zato sam i doneo odluku da organizujem sastanke sa svim evropskim komesarima, koji će nastaviti onda saradnju sa resornim ministrima. Danas smo imali sastanke sa četiri komesara. Sa komesarom za zdravlje i zaštitu potrošača sa kojim smo razgovarali i o javnom zdravlju i o projektima koje u Srbiji treba da radimo u narednom periodu, ali i o zdravlju potrošača, uključujući, naravno, i pitanje bezbednosti hrane gde smo se dogovorili da probamo da Evropska komisija obnovi donaciju koja je postojala ranije, a to je oprema za nacionalnu referentnu laboratoriju koja bi bila važna kakose ne bi ponavljali ovakvi slučajevi iz prošlosti. Zatim smo razgovarali sa komesarom za - kao što znate, EU je naš najveći i najznačajniji trgovinski partner i imamo veoma dobre aranžmane sa EU. Imamo praktično bescarinske odnose za veoma mali broj proizvoda postoje neke tarife. Sve ostalo će praktično od prvog jaunara 2014-te biti uzajemno potpuno liberalizovano a trgovina. Tu smo razgovarali o čitavom nizu konkretnih pitanja: problemima koji mogu da nastanu ulaskom Hrvatske u EU i nužno je da se do tog momenta dogovorimo na koji način se nastavljaju ekonomski odnosi sa Hrvatskom koja sada postaje članica EU. Razgovarali smo o našem zahtevu da dobijemo veće kvote za šećer, a takodje i o rešavanju odredjenih problema koji postoje sa zahtevima koji dolaze iz Hrvatske za oslobadjanje od plaćanja akcize za duvanske proizvode, i neka pitanja u vezi sa uvodjenjem akciza za pivo u BiH."

Komentarišući navode medija o gotovo zaključenom sporazumu sa Prištinom, Dačić je demantovao takve tvrdnje, ističući da je prepreka dogovoru o zajednici srpskih opština na Kosovu nepopustljiv stav Prištine:

"Pa ne znam, jedino ako ga nije neko drugi postigao, ja nisam. Zato ssto, uz duzzno posstovanje, ja vech 6-7 puta uccestvujem na sastancima, ali nisam primetio da se Prisstina mngo pomerila od svga poccetnog stava a to je da zajednici srpskih opsstina ne daje bilo kakva izvrssna ovlasstenja. Zato sam i rekao da, bez obzira ssto pozitivno ocenjujem dinamiku i to ssto svaki put dodje do nekog napretka, ja mislim da joss nismo postigli taj susstinski napredak, tako da nije taccna informacija da je sporazum vech dogovoren, da su samo neke stvari sporne.Ja bih voleo da je tako."

A sam dijalog se nastavlja 20-og ovog mjeseca u Briselu, a eventualno postignuti dogovor o zajednici srpskih opština na Kosovu bi bio važan vjetar u ledja Srbiji pri donošenju odluke Evropskog savjeta o početku završnih pregovora o prijemu.
XS
SM
MD
LG