Linkovi

Tadić u poseti Hrvatskoj


Predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić tokom susreta u Zagrebu, 24. novembra 2010.

Srpski predsednik Boris Tadić započeo je dvodnevnu posetu Hrvatskoj, drugu po redu u poslednjih mesec dana, susretima sa najvišim hrvatskim zvaničnicima. Kako je ocenjeno posle sastanaka, od nerešenih pitanja između dve zemlje najvažnije je rešavanje sudbine nestalih lica, ističući da je reč o civilizacijskom i humanom pitanju.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović svečano je dočekao srpskog predsednik Borisa Tadića, koji po treći put od početka godine dolazi u zvaničnu posetu Hrvatskoj. Posle sastanka šefova država i njihovih delegacija, koji je trajao oko sat i po, zaključeno je da je u poslednjih 10 meseci postignut značajan napredak u odnosima dve zemlje, pogotovo u pokretanju dijaloga o pomirenju i partnerstvu, ali da su neka pitanja i dalje ostala nerešena.

Najvažnije pitanje na kojem ćemo zajednički raditi je pitanje nestalih osoba. To je prioritet za Republiku Hrvatsku. Uz to pitanje, treba konačno dovršiti pitanje sukcesije i pitanje ubrzanja granica i na današnjem razgovoru smo učinili određene korake napred i istakli određena načela i nadam se da ćemo na nekom narednom susretu javnost izvestiti kako su i u tim pitanjima učinjenih vrlo važni pomaci napred“, ocenio je hrvatski predsednik Josipović.

Jedno od nezaobilaznih pitanja bilo je i rešavanje stambenog pitanja srpskih izbeglica i njihov povratak, za koje je srpski predsednik dao pozitivnu ocenu i pored toga što još nema konkretnog rešenja.

„Verujem da ćemo u narednom periodu, imajući u vidu i međunarodnu donatorsku konferenciju, imati konretna rešenja i konkretan doprinos sudbinama ljudi koji su pogođeni ratnim zbivanjima i koji danas žive u izbegličkim kampovima i koji ne mogu da reše svoje egzistencijalna pitanja“, izjavio je Tadić.

Predsednik Tadić je takođe naglasio da Srbija smatra da pitanje međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde treba rešiti vansudskim putem što ne znači da odgovorni za ratne zločine ne bi bili kažnjeni.

Tadić u poseti Hrvatskoj
Tadić u poseti Hrvatskoj

Posle susreta sa hrvatskim predsednikom, Borisa Tadića je u sedištu hrvatske vlade na Banskim Dvorima dočekala premijerka Jadranka Kosor. Tadić je simbolično u „Zlatnu knjigu“ na Banskim Dvorima upisao „Neka ovo bude nova stranica zajedničke istorije.“

Posle sastanka je istaknuto da i je subdina nestalih takođe bila centralna tema razgovora i da je iskazana spremnost ove strane da se to civilizacijsko pitanje što pre reši. Premijerka Kosor i predsednik Tadić založili su se i za inteziviranje privredne saradnje koja se već realizuje između dve države.

Do listopada ove godine iz Republike Hrvatske je izvezeno robe u vrednosti od 243 miliona evra u Srbije, ali što se tiče investicije, do sada je iz Hrvatske investirano više od 420 miliona evra, dakle govorim o iznimnim ulaganjima”, kaže Jadranka Kosor, premijerka Hrvatske.

Predsednik Srbije je još jednom potvrdio da je ekonomija, između ostalog, jedno od najvažnijih pitanja kada se radi o priključenju Evropskoj uniji.

Srbija daje apsolutnu podršku takvom, brzom učlanjenju Hrvatske u EU i ja želim da sva govorkanja o tome da Srbija ima interes da se zaustavi process integracije Hrvatske razrešim – Srbija ima vitalni nacionalni interes da Hrvatska što pre uđe u EU.

To je moj stav kao predsednika Srbije, to stav srpske vlade je na taj način će biti dobro i srpskim privrednicima i srpskoj ekonomiji i srpskim građanima, jer samo kada vaši susedi imaju pozitivan politički napredak i imaju privredni razvoj, možete očekivati i da će vaša zemlja i vaši građani imati dobre ekonomske I političke konsekvence takvog napretka. To treba da bude novi duh odnosa na prostoru Jugoistočne Evrope
”, poručio je predsednik Srbije.

Tadić se takođe sastao sa predsednikom hrvatskog Sabora, Lukom Bebićem koji je posle razgovora izjavio da Zagreb želi kvalitetnu saradnju sa Beogradom i ocenio da u dve zemlje postoji raspoloženje za otvaranje nove stranice u međusobnim odnosima.

XS
SM
MD
LG