Linkovi

Separatisti oborili ukrajinski helikopter


Dim na mestu gde je srušen helikopter ukrajinske vojske nadomak Slovjanaska, 29. maja 2014.
Dim na mestu gde je srušen helikopter ukrajinske vojske nadomak Slovjanaska, 29. maja 2014.

14 ukrajinskih vojnika, među kojima i jedan general, poginulo je kada su proruski separatisti u istočnoj Ukrajini oborili vojni helikopter.

Četrnaest ukrajinskih vojnika, među kojima i jedan general, poginuli su kada su proruski separatisti u istočnoj Ukrajini oborili vojni helikopter. Separatisti su u međuvremenu pooštrili kontrolu nad djelovima Donjecka i ponovo pritvorili članove posmatračke misije OEBS-a.

Helikopter ukrajinske vojske, koji je prevozio zalihe u istočnu Ukrajinu, oboren je projektilom ispaljenim iz raketnog bacača blizu Slavjanska, saopštio je u parlamentu vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksander Turčinov. Među žrtvama je i general Serhej Kulčickij, načelnik direktorata ukrajinske Nacionalne garde za borbenu i specijalnu obuku. Turčinov je poručio da će separatisti platiti za napad.

„Drage kolege, uvjeren sam da će naše oružane snage i bezbjednosni organi završiti posao uklanjanja terorista. I svi kriminalci koje finansira Ruska federacija biće uništeni ili će im se suditi. Slava Ukrajini“.

Nastavak ofanzive na istoku zemlje najavio je i ukrajinski ministar odbrane Mihajlo Koval.

„Vojni avioni i helikopteri letjeće do okončanja anti-terorističke operacije. Ukrajinske oružane snage učiniće sve što je moguće da se izbjegne povređivanje civila ili nenaoružanih građana“.

Nasilje u Ukrajini intenziviralo se proteklih dana. Separatisti su saopštili da su izgubili i do 100 boraca kada su u ponedeljak pokušali da preuzmu kontrolu nad aerodromom u Donjecku. Među žrtvama sukoba sa ukrajinskom vojskom - kako su priznali pojedini separatistički lideri – ima na desetine Rusa, čiji će posmrtni ostaci biti vraćeni u Rusiju.

Mogu sa sigurnošću da kažem da su identifikovani posmrtni ostaci 33 Rusa”.

Pojedine žrtve danas su sahranjene u Donjecku. Pripadnici proruskih snaga pooštrili su kontrolu nad djelovima tog grada, dok rastu tenzije između separatističkih frakcija. Nekoliko desetina pripadnika Istočnog bataljona, koji kako se vjeruje uglavnom čine borci iz Rusije, opkolili su zgradu regionalne administracije, koju od početka aprila drže proruski aktivisti. Naoružani pripadnici takozvane „Ruske pravoslavne armije“ kontrolišu pak put koji povezuje aerodrom sa gradom.

Samoproklamovani gradonačelnik Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov u međuvremenu je rekao da separatisti drže četvoricu posmatrača OEBS-a, koji se vode kao nestali od ponedeljka.

"Svi su živi i dobro. Nema razloga za brigu. Prošle nedelje sam rekao OEBS-u da je njihovo prisustvo u Slavjansku nepoželjno i da ne bi trebalo da napuštaju Donjeck. Ova četvorica međutim nisu to ispoštovala”.

Ukrajinski šef diplomatije Andrij Daščicja saopštio je da se ulažu napori da se posmatrači oslobode.

„Ne mogu sada da vam saopštim detalje pregovora, ali razgovaramo o njihovom skorom oslobađanju“.

OEBS je juče saopštio da je u istom području pritvoreno još 11 posmatrača, koji su kasnije pušteni na slobodu. Posmatračka misija boravi u Ukrajini kako bi smanjila tenzije i promovisala mir i bezbjednost.
XS
SM
MD
LG