Linkovi

Senator Kris Marfi u poseti Crnoj Gori


Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i senator Kris Marfi prilikom susreta u Kotoru, 17. oktobra 2014.

U razgovorima sa crnogorskim zvaničnicima američki senator Kris Marfi, predsjedavajući senatskog pododbora za evropska pitanja, naglasio je da podržava Crnu Goru na njenom putu ka evrotlantskim strukturama.

Senator Kris Marfi se u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem osvrnuo na obaveze koje Crna Gora treba da ispuni u narednoj fazi intenziviranih i fokusiranih razgovara, ističući da je uvjeren da će Crna Gora nakon toga biti spremna da dobije poziv za članstvo.

Crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić je kazao da je Crna Gora zadovoljna što je u zaključcima sa Samita NATO jasno prepoznat njen progres u reformama i potvrđena odluka ministara NATO da sa Crnom Gorom otvore "intenzivirani i fokusirane razgovori. On je istakao da je pozitivna poruka sa Samita u Velsu o važnosti politike proširenja i izvjesnoj perspektivi članstva Crne Gore ukoliko ispuni uslove od značaja i za region Zapadnog Balkana, aspirante i generalno politiku otvorenih vrata NATO.

U tom smislu, istakao je da je sprovođenje „intenziviranih i fokusiranih razgovora” komplementarno sa implementacijom V Godišnjeg nacionalnog programa Akcionog plana za članstvo, koji će biti fokusiran na sprovođenje reformi u u četiri ključne oblasti: reforma sektora bezbjednosti, jačanje vladavine prava, jačanje podrške javnosti za članstvo u NATO i nastavak reforme sektora odbrane.

Lukšić je zahvalio na podršci SAD-a razvojnim, evropskim i evroatlantskim ciljevima i implementaciji reformi neophodnih za ispunjenje standarda za članstvo Crne Gore u NATO i EU.

Sagovornici su ukazali na značaj jačanja regionalne saradne u kontekstu evropske i evroatlantske integracija, te ukazali na značaj Jadranske povelje, kao mehanizma saradnje u oblasti bezbjednosti između SAD i država regiona.

Naredna godina je izuzetno važna za crnogorski evro-atlantski put, a snaženje vladavine prava predstavlja ključan ispit države na tom putu, ocijenio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić u razgovoru sa američkim senatorom, Krisom Marfijem.

“Crna Gora jedini dio obale na Mediteranu, od Portugala do Turske, koji nije pod zaštitom NATO kišobrana. Puna posvćenost države demokratiji i vladavini prava garant ulaska Crne Gore u Alijansu”, poručio je Krivokapić.

Marfi je, kako je saopšteno iz parlamenta, potvrdio da Sjedinjene Američke Države ostaju partner i nastavljaju sa podrškom Crnoj Gori ka učlanjenju u NATO, i naglasio da je vladavina prava ključni cilj za društvo i državu.

XS
SM
MD
LG