Linkovi

Glasanje o povećanju granice duga


Rasprava u američkom kongresu par dana pre krajnjeg roka za dogovor o povećanju granice zaduživanja SAD

U američkom Senatu danas treba da se održi glasanje kojim bi, kako se nadaju Bela kuća i kongresni zvaničnici, mogao da bude otvoren put ka rešenju višenedeljnog zastoja u pregovorima o povećanju granice zaduživanja vlade.

Idući utorak se smatra krajnjim rokom do kojeg Kongres treba da poveća granicu zaduživanja iznad sadašnjih 14 hiljada i 300 milijardi dolara i spreči federalnu vladu da zakasni sa ispunjenjem svojih finansijskih obaveza.

Intenzivni pregovori su vođeni juče, dan pošto je Senat sa demokratskom većinom odbacio republikanski predlog koji je usvojio Predstavnički dom.

Lider republikanaca u Senatu, Mič Mekonel, danas je izjavio da misli da "postoji šansa da se stigne do cilja“ u pogledu povećanja granice duga i istovremenog smanjenja troškova vlade. Navodi se međutim i izjava zvaničnika Bele kuće da dogovor "još nije sklopljen“.

Na finansijskim tržištima postoji bojazan zbog mogućeg američkog kašnjenja u ispunjavanju finansijskih obaveza koje bi ugrozilo već posustali ekonomiju. Vrednost hartija od vrednosti na američkim berzama je prošle nedelje pretrpela najveći pad od početka godine, a naglo je pala i vrednost dolara.

XS
SM
MD
LG