Linkovi

Senat o oslobađanju bombaša iz Lokerbija


Senat o oslobađanju bombaša iz Lokerbija

Senatski Odbor za spoljnopolitičke odnose je oštro kritikovao zvaničnike Britanske i Škotske vlade i naftnog giganta „Britiš petroleuma“, zbog toga što nisu sarađivali sa istražiteljima koji su ispitivali okolnosti pod kojim je oslobođena jedina osoba koja je osuđena za eksploziju aviona kompanije „Pan Am“, iznad Lokerbija u Škotskoj. Prošlogodišnje oslobađanje Abdelbaseta al-Megrahija kome je iz humanitarnih razloga dozvoljen povratak u Libiju, i dalje izaziva nezadovoljstvo brojnih američkih zakonodavaca.

Al-Megrahi je 2001. osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog uloge koju je 1988. imao u eksploziji aviona u kojoj je poginulo 270 ljudi. Škotska vlada ga je avgusta prošle godine oslobodila iz humanitarnih razloga, s obrazloženjem da umire od raka prostate i da mu je preostalo još svega tri meseca života.

Danas, 13 meseci kasnije, al-Megrahi je i dalje živi u Libiji. Demokratski senator Robert Menendez kaže da porodice poginulih u eksploziji zaslužuju da im se kaže zbog čega je on oslobođen i vraćen kući.

„Ovde smo danas zbog toga što je to važno za one koji su poginuli, za one koji ih predstavljaju i što je najvažnije, za njihove porodice. Njima je to veoma važno. A važno je i u kontekstu normi koje postavljamo za našu borbu protiv terorizma.“

Viša zvaničnica Državnog sekretarijata, Nensi Mekildouni, rekla je na pretresu da predsednik Barak Obama traži da al-Megrahi bude vraćen u zatvor u Škotskoj.

Al-Megrahi nakon oslobađanja iz zatvora
Al-Megrahi nakon oslobađanja iz zatvora

Stav ove administracije je da je odluka škotskih vlasti da oslobde Megrahija i dozvole mu da se vrati u Libiju, bila duboko pogrešna. Ona je moralno pogrešna jer omalovažava porodice žrtava i sećanje na one koji su poginuli. Politički je pogrešna jer podriva opšte međunarodno shvatanje al-Megrahijevog zatvaranja. A pogrešna je i sa stanovišta bezbednosti, jer signališe pomanjkanje rešenosti da se teroristi odlučno izvedu pred lice pravde.“

Senatski Odbor za spoljnopolitičke odnose istražuje da li je britanska naftna kompanija „Bi Pi“ uticala na Britansku vladu da pomogne u al-Megrahijevom oslobađanju, da bi otvorila put za ugovor o istraživanju nafte u Libiji vredan 900 miliona dolara.

„Bi Pi“ je priznao da je tražio da Britanska vlada potpiše sa Libijom sporazum o transferu zatvorenika – ali kaže da se to nije odnosilo specifično na al-Megrahijev slučaj. Senator Menendez kaže da je nezadovoljan što nije mogao da dovede na pretres na Kapitol hilu one koji su najpozvaniji da daju odgovore, među kojima je i dosadašnji direktor „Bi Pija“, Toni Hejvard.

Tražili smo saradnju brojnih predstavnika iz Škotske vlade, iz Britanske vlade i ‘Britiš petroleuma’. Od više od 30 ljudi je zatraženo da sarađuju i svi su odbili.“

Dva ugledna američka onkologa su rekla na skupu da al-Megrahiju nikada ne bi dali prognozu od svega tri meseca. Doktor Džems Moler je rekao da ima 23 godine prakse i da je lečio više od dve hiljade obolelih od raka prostate.

Ne postoji objašnjenje zbog čega bi jedan specijalista za rak ili bilo ko upoznat sa lečenjem kancera prostate mogao da prognozira al-Megrahiju svega tri meseca života.“

Oba lekara su rekla da bi već i sama činjenica da se al-Megrahi posle oslobađanja stepenicama sam popeo u avion, isključila prognozu da mu je preostalo svega tri meseca života. Škotski zvaničnici kažu da su sve učinili s najboljim namerama, zasnovanim na tadašnjem stručnom medicinskom mišljenju.

XS
SM
MD
LG