Linkovi

Gradić Čestertaun, raj za umetnike


Stolar Viko Van Vos u svojoj radionici
Stolar Viko Van Vos u svojoj radionici

Gradić Čestertaun na istočnoj obali države Merilend, utočište je za umetničke duše, jer im zajednica i finansijski pomaže da razvijaju kreativnu slobodu.

Umetnici bi najviše voleli da se bave samo onim što vole, ali pošto od nečega mora i da se živi primorani su da prave predmete za koje znaju da će naći kupce.

Viko Van Vos već 20 godina sakuplja sve što je od drveta i pravi nameštaj.

“Kada dobijem stablo koje je srušio uragan ili je planski isečeno, za mene je to prilika da mu udahnem novi život.”

Viko Van Vos je poznat po izradi elegantnih ali funkcionalnih komada.

“Polazim od toga, da ako je isečeno drvo raslo i razvijalo se 80 godina, ja mogu ponovo da mu udahnem život tko što ću napraviti nešto što će trajati bar još toliko.”

Van Vos je došao na tu ideju dok je živeo u drvenoj kućici od 15 kvadrata koju je sam sagradio u predgrađu Čestertauna.

“Odrastao sam okružen prirodom i volim je. Ali to nije bila samo ljubav prema prirodi, posmatrao sam suptilnost tla, stabala. Sve to me je navodilo da postanem zaštitnik prirode.”

Van Vos radi pretežno preko posrednika. Pa tako kada mu je lokalni muzej u Istonu, ponudio izložbeni prostor za sledeću godinu, nastao je problem. Sve što napravi Van Vos odmah proda.

“Ideja da pozajmim stvari, na dva meseca, od kupaca kojima sam ih prodao jednostavno ne dolazi u obzir. Nisam mogao da odem i kažem, treba da pozajmim vaš sto za ručavanje na dva meseca” , kaže Van Vos.

Galeristkinja Karla Masoni došla je na ideju kako da reši taj problem. Naći ljude koji bi Vosu pozajmili novac da ne mora da proda baš svaki komad koji izradi i tako da sakupi dovoljno predmeta za izložbu. Kasnije bi izložbene eksponate prodao i vratio novac . Masoni kaže da je do sada preko 20 osoba učestvovalo u tom program koji je nazvala "Seed Project."

"Mnogi učesnici programa verovatno ne bi mogli da priušte Vikove rukotvorine, ali žele da pomognu u njihovoj kreaciji."

Bob Ingersol je jedan od učesnika programa.

“Meni je projekat bio vrlo interesantan. Pružila mi se prilika da pomognem Vikou, tako da može da se maksimalno posveti izradi umetničkih predmeta. Očekujem puno, puno novih i lepih stvari.”

Masoni kaže da ta spremnost meštana da pomognu možda ima veze sa istorijskom povezanošću njihove zajednice sa okolnim farmama I rekom.

“Viko koristi regionalne prirodne resurse, drveće, sve iz prirode koja ga okružuje, kao I svoju vezanost za tu prirodu. Mnogi osećaju isto što i on.

Von Vos kaže da mu je Seed Project pomogao da usavrši zanat.

“Za mene je to bila idealna prilika da izađem iz vlastite kutije i stvorim nešto posebno i skulpturalno, nešto umetničko, a pritom funkcionalno. Nešto što sam radio u prošlosti.”

Žitelji Čestertauna se nadaju da će se njihov projekat razvijati i pomoći mnogim umetnicima.
XS
SM
MD
LG