Linkovi

UN pozivaju Kosovo i Srbiju na uzdržanost


Pomoćnik Generalnog sekretara za mirovne operacije Edmon Mule

U Njujorku je, većim delom iza zatvorenih vrata, održana sednica Saveta bezbednosti UN. zakazana na zahtev Srbije i Rusije, uoči najavljenog rasporedjivanja koosvskih carinika na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje.

Sednicu je otvorio predsedavajući Saveta bezbednosti, libanski ambasador Navaf Salam, a izveštaj o situaciji na terenu podneo je pomoćnik generalnog sekretara UN za mirovne operacije, Edmon Mule.

Visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija pozvao je i Kosovo i Srbiju da pokažu "punu privrženost dijalogu, pomirenju i miru, i uzdrže se od jednostranih akcija ili upotrebe sile u najnovijem sporu oko kontrole nad dva pogranična prelaza.

"Ovo je prilika da uputimo jasnu poruku da Beograd i Priština treba da preuzmu odgovornost i spreče novu pojavu nasilja na severu Kosova - sutra, i u budućnosti", istakao je Mule.

On je rekao da se UN protive jednostranim potezima, a s druge strane i pregrejanoj retorici, bilo Beograda ili Prištine, uključujući i bilo koju akciju koja bi mogla da ugrozi rezultate i budućnost dijaloga. Mule je podsetio da su kosovske vlasti najavile planove da u petak preuzmu kontrolu nad dva pogranična prelaza na severu Kosova.

"Zabrinuti smo da bi primena najavljenih planova mogla da dovede do zaoštravanja situacije na terenu, ugrozi stabilnost i dovede do novog izbijanja nasilja”, upozorio je predstavnik UN.

Iako ni Priština niti bilo koji medjunarodni sagovornici nisu konsultovali UNMIK o sadržini tih planova, UNMIK je proaktivno pristupio svim stranama podstičući komunikaciju i poslavši poruku da je potrebno očuvati mir, i odustati od jednostranih akcija ili upotrebe sile, a poruka je upućena Beogradu, Prištini kao i liderima kosovskih Srba”, istakao je Mule.

On je dodao da je vršilac dužnosti Specijalnog izaslanika Generalnog sekretara za Kosovo, Farid Zarif, sastao sa mnogim ključnim sagovornicima da bi lično preneo tu poruku, te da je posredovao sastanku izmedju lidera kosovskih Srba i zamenika komandanta KFOR-a,

Mule je na sednici objasnio detalje plana o rasporedjivanju Euleksa na administrativne prelaze, i naveo da teme vezane za carinu i postavljanje kontrolnih punktova na dva prelaza na severu, „nisu bile predmet sporazuma“ postignutog 2. septembra.

Jeremić: Nesagledive posledice

Ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić, upozorio je da će, ukoliko se ne preduzme hitna akcija, za manje od 24 sata Priština upasti na sever Kosova što će imati nesagledive posledice po ceo region. Jeremić je ocenio da će produžetak dijaloga biti ozbiljno potkopan, kao i sprovodjenje onoga što je do sada dogovoreno.

Prema Jeremićevim rečima, „može se očekivati da će srpsko stanovništvo severnog Kosova negativno reagovati na namere vlasti u Prištini, i može se očekivati njihova gradjanska neposlušnost.“

Kako prenose srpski mediji, Jeremić je istakao da „Srbija poziva sve stanovnike pokrajine da se uzdrže od nasilja“, i poručio da Beograd neće prihvatiti nikakvu krivicu za posledice onoga što je najavljeno za 16. septembar, jer odgovornost „mora pasti na one koji planiraju da izvedu ovu loše zamišljenu operaciju.“

Jeremić je istakao da se situacija na Kosovu pogoršava poslednjih mesecai i da je Priština u brojnim situacijama ovog leta namerno postupala provokativno i pored napretka postignutog u Briselu. On je rekao da bi učešće Euleksa i Kfora u akcijama Prištine značilo „potpuni gubitak legitimiteta ovih misija kod srpske strane.“

Sednici je prisustvovao i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, koji je rekao da su kosovski policajci 24. jula na prelaze na severu Kosova "došli mirno", kao i da nemaju nameru da se sa odatle ikada više pomeraju.

Čurkin: Neshvatljiv potez Prištine

Pred početak sednice, ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin izjavio je za Glas Amerike da je u pitanju „veoma čudna situacija“.

U sred razgovora koje predvodi EU, i koji su davali rezultate s vremena na vreme, iako su teški, ali 2. septembra je postignut dogovor o carinskim pečatima, i srpske vlasti su želele nastavak razgovora, uključujući i razgovore o carinskom aranžmanu na administrativnoj liniji, Priština je iznenada izašla sa „borbenim planom“ za 16. septembar jer 15-og ističe neki privremeni dogovor. To je gotovo kompletna vojna operacija, uz učešće EULEX-a, KFOR-a, planove za evakuaciju, jer oni uvidjaju, sudeći po dokumentima koje imamo na raspolaganju, da će biti otpora i imaju plan kako da reaguju.

Sve je naduvano van proporcija i izvan domena zdravog razuma, potrebe da se izbegne nasilje i uspostave kanali komunikacije da se postepeno razreši spor, tako da ne razumemo šta se dešava. Čak i na televiziji možete da vidite kako se dižu barikade na severu Kosova. Situacija je veoma dramatična Tako da smo insitirali, uprkos protivljenju nekih članica, na hitnoj sednici Saveta bezbednosti i nadamo se da će Savet uputiti jednostavnu poruku – dijalog, bez nasilja, bez upotrebe sile", istakao je ambasador Rusije.

Čurkin je precizirao da su se sednici protivile SAD, Britanija i Francuska ali je postignut kompromis, u smislu da je brifing na početku bio otvoren za javnost a ostatak održan iza zatvorenih vrata.

Ranije sinoć, generalni sekretar UN Ban Ki Mun je izjavio da je "duboko zabrinut znog nedavnih izjava u vezi sa uspostavljanujem carinske kontrole na severu Kosova i posledica koje to može imati po mir i stabilnost na terenu".

XS
SM
MD
LG