Linkovi

Rijad podržava stabilnost cene nafte


Rafinerija nafte u pustinji Rub al-Kali u Saudijskoj Arabiji

U jeku stručnih progonoza da će zbog globalnog ekonomskog oporavka doći do naglog porasta cene nafte, Saudijska Arabija ističe da će nastojati da održi stabilnost na tržištu. Bivši saudijski ambasador u Vašingtonu, princ Turki al Fajsal, kaže da će njegova zemlja još decenijama igrati važnu ulogu u sektoru energetike. Princ Turki je govorio ovih dana na Univerzitetu Rajs, u Teksasu.

Tokom susreta sa predstavnicima industrije i akademskih institucija uticajni saudijski princ, Turki al Fajsal, istakao je predanost svoje zemlje održavanju stabilnosti tržišta nafte.

Bez obzira na kretanje potražnje, rekao je on, Saudijska Arabija će moći da utiče na svetske cene nafte, jer poseduje ogromne rezerve od najmanje 260 milijardi barela.

"Kako se bude povećavala potražnja, posebno u Kini i Indiji, kraljevina će je u svakom slučaju podmiriti“, rekao je princ Turki al Faisal.

Princ Turki je pozvao zemlje kao što su Kina i Indija da preciznije saopštavaju podatke o svojoj energetskoj potrošnji.

"Da bi tržišta mogla da funkcionišu ispravno, potrebno je obezbediti da sve zemlje mogu i budu podstaknute da objavjljuju dragocene podatke o svojim energetskim nabavkama i potrošnji.“

Princ Turki je kritikovao zagovornike energetske nezavisnosti Sjedinjenih Država. Pominjući nedavnu eksploziju na platformi "Dipvoter horajzon“, kompanije "Britiš petroleum,“ on je rekao da se nesreća dogodila zbog eksploatacije nafte na visoko rizičnim mestima.

Saudijski princ, Turki al Fajsal
Saudijski princ, Turki al Fajsal

"Ići, doslovce, na kraj sveta da bi se došlo do nafte nije najmudrija dugoročna energetska strategija, naročito kada zemlje kao što je Saudijska Arabija imaju toliko nafte, koja se može eksploatisati na bezbedan način.“

Princ Turki je naglasio da njegova zemlja podržava alternativne izvore energije kao dopunske. On je govorio o nastojanjima Saudijske Arabije na povećanju proizvodnje prirodnog gasa i solarne energije, kao i o izgradnji energetske mreže za širi region.

"Količina solarne energije koja bi mogla da se prikupi u našem regionu i u Severnoj Africi mogla bi da podmiri potrebe cele Evrope.“

Mada su neki eksperti skeptični prema tako ambicioznim planovima, saradnica Instituta Bejker, Ejmi Majers Džafi, govorila je o velikim potencijalima.

"Sve zemlje Bliskog Istoka pate od nestašice energije. Bilo bi od presudnog značaja ako bi Saudijska Arabija preuzela vođstvo u izgradnji električne ili gasovodne mreže u regionu“, kaže Džafi.

Što se tiče apela za većom transparentnošću u izveštavanju o energetskim nabavkama i potrošnji pojedinih zemalja, Džafi je rekla:

"Postoje neke nepoznanice u vezi sa rastom energetske potražnje Kine. Da li je to povezano sa stvaranjem rezervi ili je posledica rasta kineske privrede? U nedostatku pravog odgovora, dolazi do fluktuacije cena.“

Džafi je međutim dodala da Saudijska Arabija i druge zemlje takođe treba da budu transparentnije u obelodanjivanju procena svojih rezervi i proizvodnih kapaciteta.

XS
SM
MD
LG