Linkovi

Blekberi pretnja za unutrašnju bezbednost


Vlasti Saudijske Arabije postigle su dogovor sa predstavnicima kompanije koja pravi telefone tipa Blekberi što znači da će korisnici tih telefona ipak moći da ih koriste.

Zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su da su se proizvodjači Blekberija složili da instaliraju kompjuterske servere unutar kraljevine, čime se vlastima omogućava pristup tim serverima i nadgledanje protoka informacija u cilju održavanja bezbednosti u zemlji. Isti izvori navode da je instaliranje i testiranje novih servera u toku.

Saudijska Arabija je naložila operaterima mobilne telefonije da od petka obustave elektronsku poštu, slanje poruka i pretragu interneta preko Blekberija, jer vlastima nije bio dozvoljen pristup informacijama koje se zaštićenom šifrom šalju telefonom preko mreže.

U medijima se navodi da su korisnici Blekberija na kratko izgubili signal ali da su i pored pretnje obustave servisa, u petak ipak mogli normalno da koriste telefon i internet.

Proizvodjači Blekberija još uvek nisu postigli dogovore sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Indijom, koji iz istih razloga prete da će obustaviti korišćenje njihovih usluga.

Američki zvaničnici su u četvrtak izjavili da Stejt department pokušava da pomogne s obzirom da sve više zemalja vidi visoko zaštićenu mrežu Blekberija kao pretnju unutrašnjoj bezbednosti.

XS
SM
MD
LG