Linkovi

Budućnost Balkana u EU


Evropska unija ostaje u potpunosti predana integraciji zemalja Zapadnog Balkana, poručili su ministri EU na konferenciji na visokom nivou koja je danas održana u Sarajevu.

Oni su odbacili strahove o „zamoru zbog proširenja Unije“, ali i poručili da Zapadni Balkan mora da ispuni neophodne kriterijume na putu ka članstvu. Na skupu, koji je održan iza zatvorenih vrata, učestvovalo je ukupno 48 delegacija iz zemalja EU, Zapadnog Balkana, SAD, Rusije, Turske i medjunarodnih organizacija.

Budućnost Balkana je u Evropskoj uniji, navodi se u predsedničkom saopštenju objavljenom posle sarajevske konferencije, u kojem se, takodje, ukazuje na izazove u sferama kao što su vladavina prava ili borba protiv korupcije, koje zemlje regiona moraju da reše kao preduslov za pristupanje Uniji.

Ministar inostranih poslova Španije, Migel Anhel Moratinos izjavio je da je Zapadni Balkan „uspešna priča EU, koja je poslednjih godina na tom prostoru obavila veliki posao“.

Rezultat konferencije možemo da definišemo u dve reči - angažovanje i odgovornost. To znači - angažovanje svih partnera na ostvarenju punog pomirenja i bolje budućnosti za region, i odgovornost svih uključenih strana da daju rezultate koje želimo da postignemo“, naveo je Moratinos.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenjuje da je sa skupa upućen pozitivan signal o opredeljenosti Evropske unije za dalje proširenje.

Mislim da je cilj današnje konferencije bio novi zamah procesu proširenja. Mislim da je ovaj skup jasno pokazao da nema mnogo osnova za zamor od proširenja medju sadašnjim članicama, niti osnova za apatiju medju zemljama kandidatima za članstvo.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, uoči konferencije se založila za zajedničko rešavanje preostalih reformi zarad bržeg napretka u regionu. Konferenciji je prisustvovao i zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg, koji je ukazao na čvrstu rešenost SAD i EU da budu partneri zemljama regiona.

Ovaj skup predstavlja izuzetan spoj zainteresovanosti, predanosti i naše odlučnosti da na jasan način pokažemo da ta rešenost nije popustila, da su, uprkos strahovima zbog zamora od proširenja, vrata EU otvorena i da ovo nije samo retorički gest već snažan signal velikog broja visokih zvaničnika da su lično predani saradnji sa zemljama, liderima i narodima regiona na prevazilaženju preostalih sporova i pružanju okvira za dalji napredak“, navodi Stajnberg.

Učesnici iz regiona kao najvažniji rezultat konferencije ističu potvrdu njihove evropske perspektive.

Ono što je najvažnije je da će sve zemlje biti ocenjivane pojedinačno, po principu regate. Na zemljama Zapadnog Balkana je da nastave da ispunjavaju obaveze u sve zahtevnijim fazama na putu ka pristupanju EU”, primetio je crnogorski šef diplomatije Milan Roćen.

Konferenciji su prisustvovali ministri spoljnih poslova svih zemalja regiona, kao i Kosova, a sporno pitanje prilikom organizacije bilo je status kosovske delegacije. Zemlje učesnice u Sarajevu nisu bile predstavljene zastavama niti državnim obeležjima, već samo imenima učesnika, prema takozvanoj Gimnih formuli, ali šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić ističe da je Španija, kao organizator skupa i predsedavajuća EU, obezbedila da Priština bude predstavljena u skladu sa Rezolucijom 1244, u delegaciji UNMIK-a.

Kosovo danas nije na ovom skupu predstavljeno kao država, Srbija ni na jednom skupu nikada neće dozvoliti da Kosovo bude predstavljeno kao država. Očigledno je bilo da je Srbija država, ona je bila predstavljena jednim predstavnikom, ja sam je predstavljao danas. Kada je reč o pokrajini, Kosmetu, njih su bila dvojica, a ispred predstavnika privremenih institucija govorio je gospodin Zanijer, upravo onako kako je predvidjeno rezolucijom 1244.“

Na drugoj strani, kosovski ministar inostranih poslova Skender Hiseni ocenjuje da je Kosovo bilo ravnopravni učesnik konferencije.

Kosovo je po prvi put učestvovalo na jednakim osnovama sa svim zemljama Zapadnog Balkana, na samitu čiji je cilj bio da potvrdi evropsku perspektivu regiona. Kosovo je puno dobilo time što je bilo ravnopravni učesnik na ovom sastanku.“

Svi učesnici se, medjutim, slažu, da je sa skupa poslata važna poruka o nastavku evropskih integracija. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zaključio je da su države regiona „pokazale zrelost, koju je malo ko očekivao, i spremnost na medjusobnu saradnju".

Ujedno, komesar za proširenje EU Štefan File naveo je da je EU zabrinuta zbog krize u evrozone zbog čega je neopohodno intenzirivanje dijaloga medju zemljama regiona, posebno kada su u pitanju ekonomske teme i regionalno privredno i ekonomsko povezivanje.XS
SM
MD
LG