Linkovi

Grci u Briselu - ponosno, ali praznih ruku


Novoimenovani grčki ministar finansija Euklid Cakalotos i predsednik Evrogrupe Joren Dijselblum na sastanku ministara evrozone o situaciji u Grčkoj.
Novoimenovani grčki ministar finansija Euklid Cakalotos i predsednik Evrogrupe Joren Dijselblum na sastanku ministara evrozone o situaciji u Grčkoj.

Ključni trenutak za Grčku dok premijer Aleksis Cipras pokušava da uveri 18 članica evrozone da otpišu deo duga Atini i obezbede nove kredite kako bi se sprečilo da zemlja ostane bez gotovine a moguće i napusti evrozonu.

Brisel je danas opet u znaku Grčke - nakon referenduma i jasnog NE medjunarodnim kreditorima, danas poslijepodne održan vanredni skup ministara euro-grupe, koji su mogli samo zaključiti da sem novog ministra iz Atine, nema ničeg novog iz tog pravca. Ukoliko novi plan stigne u Brisel, već sutra ujutro telefonska konferencija ministara i početak novih pregovora. Do tada - takodje vanredni euro samit od koje se, sem političkih poruka, ne očekuje razrješenje duboke krize.

Ko god je pratio vijesti, mogao je naslutiti - danas u Brisel Grci dolaze ponosno, ali praznih ruku - dobili su, po njihovom uvjerenju, ključni elemenat svoga kontra- plana koji je euro grupa ranije jasno odbacila kao nerealan - nove pregovore i program pomoći, za koju čak i MMF tvrdi da bi tek teška 50 milijardi mogla spasiti Grčku - sada Grci imaju podršku većine stanovnika svoje zemlje da kažu NE knjigama iz kojih su medjunarodni kreditori čitali kada su sastavljali spisak mjera koje grčka vlada mora provesti u zamjenu za svjež novac. To, medjutim nije impresioniralo euro ministre, ali jeste i najtvrdje medju njima najeralo da iskažu poštovanje prema gotovo samoubilačkoj taktici grčke vlade.

"Sedmicu nakon isteka programa pomoći i poslije grčkog referenduma, interesuje nas da čujemo novi prijedlog Atine. Oni su se uspješno izborili, dobili široku podršku grčkog naroda protiv našeg programa - to poštujemo, ali bez programa nema ni načina da pomognemo Grčkoj unutar euro-zone. Naravno da imamo punu odgovornost prema Grčkoj, ali sve je do njihove vlade", ocenio je njemački ministar finansija Volfgang Šojble.

Plan, plan je ono što nam treba, kažu u euro-zoni, spremni da već sutra ujutro počnu da ga razradjuju...

"Najveći pritisak je na Grcima. Banke su zatvorene, situacija je zabrinjavajuća. Vjerujem da je u interesu grčke vlade da predstavi ozbiljan i održiv prijedlog..." kaže predsednik euro-grupe, Jerun Dejselblum.

Medjutim, ima i onih koji bi Grčku radije vidjeli van euro društva...

Na pitanje da li je grčki izlazak iz evrozone, takozvani “Grexit”, jedna od opcija, ministar finansija Slovačke, Peter Kažimir, je izjavio: “Bicu iskren, ja to ne bih isključio..."

Nakon ministara i lideri euro-zone, opet i samo o Grčkoj...

“Nakon što je okončan program pomoći Grčkoj i nakon više nego jasnog NE Grka, nema osnove za pregovore. Ali ostaje solidarnost na evropskom nivou i odgovornost na nacionalnom. Bez solidarnosti, nema ni mogućnosti da se pomogne. Bez reformi ne možemo naprijed - o tome ćemo razgovarati, ali bez konačne odluke- a ona se mora donijet ne narednih sedmica, već dana”, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Šta želimo? Grčka mora ostati u euro-zoni. Moraju napraviti ozbiljan i održiv prijedlog. Mi čekamo na njih...", izjavio je francuski predsjednik, Fransoa Oland.

U medjuvremenu, grčki premijer je poslijepodne telefonski razgovarao i sa predsjednikom Obamom koji je izrazio želju i očekivanje da se situacija što prije pozitivno rijesi, imajući na umu važnost stabilnosti Unije kao ključnog partnera, a grčka drama se nastavlja, s tim što za većinu aktera je još uvijek nepoznanica šta će i kada na scenu postaviti Atina. A vrijeme, kao i strpljenje, neumitno prolazi...

XS
SM
MD
LG