Linkovi

Sajmon: Rezolucija - dokaz podrške Srbiji na Kapitol hilu

  • Jela Frančeski

Predsedavajući Helsinške komisije, senator Ben Kardin (D-MD) na konferenciji za medije u Sarajevu, jednoj od stanica balkanske turneje u junu 2009. godine

Senat američkog Kongresa pozvao je Evropsku uniju da pravovremeno zauzme jasan stav prema prijavi Srbije za status kandidata za članstvo i da nastavi aktivno da podržava evropske aspiracije svih zemalja Zapadnog Balkana. Tim povodom razgovarali smo sa Nilom Sajmonom, direktor odjela za odnose s javnošću Helsinške komisije američkog Kongresa, čiji je ko-predsedavajući jedan od autora Rerzulucije, senator Bena Kardina.

“Senator Kardin je jedan od sponzora te rezolucije. Kao što je poznato, senator Kardin i drugi članovi komisije su obavili mnogobrojne posete evropskim i zemljama Zapadnog Balkana. Članovi komisije se već dugo zalažu za usvajanje ovakve rezolucije. U stvari, Senat veoma retko usvaja rezolucije da bi izrazio podršku za pristup Evropskoj uniji samo jednoj zemlji. Mislim da je to dokaz podrške koju Srbija uživa na Kapitol hilu. Verujemo da je svaka zemlja ohrabrena kada vidi da Kongres, u ovom slučaju Senat, na ovaj način izražava podršku njihovim nastojanjima.

Međutim, pored izražene nade da će Srbija nastaviti da napreduje ka evropskoj integraciji, izražena je još veća nada da će to doprineti da Srbija i dalje radi na hapšenju optuženih za ratne zločine i njihovom suđenju. Ratko Mladić i Goran Hadžić su i dalje u bekstvu. Srbija ulaže pozitivne napore, ali oni moraju da budu još veći, kako bi ti ljudi bili izvedeni pred lice pravde.”


Po rečima portparola senatora Kardina, približavanje Srbije evropskim institucijama je veoma važno za ceo region.

Nil Sajmon, direktor odjela za odnose s javnošću Helsinške komisije američkog Kongresa
Nil Sajmon, direktor odjela za odnose s javnošću Helsinške komisije američkog Kongresa

“Osnovna ideja Evropske unije je ostvarenje celovite i slobodne Evrope. Unija ne može da bude istinska sve dok sve zemlje ne postanu aktivne članice tog evropskog bloka.”

Stav Helsinškog komiteta američkog Kongresa je važan ne samo na Kapitol hilu, nego ima odjeka i kod svojih evropskih partnera, kaže Nil Sajmon i dodaje:

“Senator Kardin je ponekad veoma kritičan, ali je uvek pravedan u nastojanju da razvija širi dijalog sa svim zemljama i na taj način jača multilateralizam. Helsinški komitet zato učestvuje u radu i podržava institucije kao što su Evropska unija i Organizacija za evropsku bezbednosti i saradnju, odnosno OEBS. Komisija takođe održava odlične odnose sa mnogim ambasadama, uključujući ambasadu Srbije u Vašingtonu. Predsedavajući komisije, senator Kardin uvek insistira na susretima sa članovima stranih delegacija koje dolaze u Vašington. Tokom svojih mnogobrojnih poseta regionu, senator Kardin insistira na susretima sa najvišim zvaničnicima i zakonodavcima. Dakle, reč je o odličnom dijalogu.”

XS
SM
MD
LG