Linkovi

Hiljade dobrovoljaca pripremaju se za Svetsko prvenstvo u fudbalu


Južna Afrika se priprema da bude domaćin Svetskog kupa u fudbalu, koji počinje u junu i organizatori su regrutovali hiljade dobrovoljaca da pomognu stotinama hiljada gostiju. Novinar Glasa Amerike Skot Bob je prisustovao obuci dobrovoljaca u Johanesburgu.

Oko dve hiljade dobrovoljaca se nedavno okupilo u kongresnom centru u Johanesburgu – na trodnevnoj obuci. Glavno je bilo naučiti Diski, igrački zaštitini znak šampionata. Igra je nazvana po lokalnom terminu za fudbal i podražava neke od najuspešnijih fudbalerskih poteza.

Među više od 70 hiljada prijavljenih iz 170 zemalja, odabrano je oko 18 hiljada dobrovoljaca. Oni će informisati, usmeravati i prevoditi za oko 400 hiljada stranih navijača koji se očekuju na Svetskom kupu.

Ova grupa će raditi prilikom otvaranja i finalnog meča na stadionu Soker siti u Johanesburgu, koji može da primi 90 hiljada gledalaca. Gradski koordinator Svetskog kupa, Sibongile Mazibuko, kaže da dobrovoljci moraju da budu ljubazni, da znaju više jezika i budu sposobni da izađu na kraj sa potencijalno nedisciplinovanim navijačima.

Dobrovoljci su u stvari lice Južne Afrike za svakog ko će ovde da dođe prvi put, pa čak i za one koji dolaze drugi ili treći put, ali ne znaju dobro naš objekat. Ali tu će biti i osmeh, osmeh koji vam kaže da ste dobrodošli.“

Endru Dramond je najstariji dobrovoljac u ovoj grupi. 74-ogodišnji Škotlanđanin živi u Johanesbrugu već 44 godine. On se raduje što će moći da pomogne ljudima u svojoj novoj zemlji.

"Išao sam u Australiju na Olimpijske igre 2000, i najbolje od svega su bili dobrovoljci. Bili su svugde i to uglavnom penzioneri, verovali ili ne. I bili su veliki ljudi. Bili su fantastični. Kada sam video oglas da traže dobrovoljce za Svetski kup, rekao sam ženi da ću da se prijavim. Rekao sam da ću to obavezno da uradim. Eto, tako sam stigao ovde.“

Robert Nefalama radi u banci u blizini Johanesburga. On bi voleo da pomogne da Svetski kup za posetioce bude jedinstveno iskustvo u životu.

„Ja kao dobrovoljac verujem da ću da pomognem da se navijači koji dolaze u Južnu Afriku bolje osećaju. Tako da i kada se Svetski kup završi, požele da dođu opet zbog onog što su doživeli zahvaljujući nama.“

Simon Bobejan radi u gostinskoj kući i kao turistički ambasador u obližnjoj Severozapadnoj pokrajini. On ima poruku za posetioce.

„Potrudićemo se da boravak ovde zapamtite. Doći ćete opet. Radujemo se vašem ponovnom dolasku, jer ćete doživeti nešto što u svojoj zemlji nikada niste doživeli.“

Tokom narednih nedelja, dobrovoljci moraju da nauče o Svetskom kupu, devet gradova domaćina, 10 stadiona u tim gradovima i bezbroj drugih podataka. Za neke od njih, srećom, učenje ne obuhvata i igru Diski.

XS
SM
MD
LG