Linkovi

SAD: Veći broj vojnika u Evropi


Američki vojnici učestvuju u vojnoj vežbi u Litvaniji
Američki vojnici učestvuju u vojnoj vežbi u Litvaniji

Sjedinjene Države planiraju da povećaju vojno prisustvo u istočnoj Evropi da bi sprečile rusku agresiju, saopštila je danas američka vojska.

Pentagon namerava da rasporedi oklopnu borbenu jedinicu na rotacionoj osnovi u februaru naredne godine, uz punu opremu, duž istočnih granica NATO-a, u okviru napora da se osiguraju saveznici u regionu koji Rusiju smatra pretnjom.

Tim potezom, američko vojno prisustvo u Evropi biće povećano na tri borbene brigade sa punom opremom, saopštila je američka komanda u Evropi.

Zvaničnici su takođe najavili da će vojska da pošalje dodatnu komunikacionu opremu u Evropu. Prvim raspoređivanjem snaga tog obima od kraja Hladnog rata, Pentagon preduzima mere na osnovu prošlogodišnjeg predloga da se istraže načini za povećanje američke vojne spremnosti i slanje poruke Rusiji da bi bilo kakva akcija protiv američkih saveznika bila neprihvatljiva.

Sjedinjene Države imaju oko 62 hiljade pripadnika stalnih vojnih snaga u Evropi, od kojih su 25 hiljada vojnici. Prema novom planu, broj vojnika bi se povećao na 29.200 .

XS
SM
MD
LG