Linkovi

SAD: U vazdušnom napadu u Avganistanu ubijen značajan militant Al Kaide


Paktika, region u Avganistanu
Paktika, region u Avganistanu

Pentagon je saopštio u subotu da je u američkom vadzušnom napadu u Avganistanu ove nedelje ubijen militant Al Kaide koji je odgovoran za smrt dvojice američkih vojnika i optužen za učešće u smrtonosnom napadu na autobus koji je prevozio kriket tim Šri Lanke 2009. godine.

Pentagon kaže u saopštenju da se napad dogodio 19. marta u provinciji Paktika i da je u njemu ubijen Kvari Jasin, "dobro poznat Al Kaidin vođa terorista", koji je povezan sa Tehrik-e-Taiban, takođe poznatim kao Pakistanski talibani.

"Smrt Kvari Jasina je dokaz da teroristi koji kleveću islam i sa namerom ciljaju nevine ljude, neće pobeći od pravde", rekao je sekterat za odbranu SAD Džim Matis u izjavi.

Jasin, visokorangirana teroristička figura iz Baločistana, Pakistan, imao je veze sa Tehrik-e-Taliban i organizovao je nekoliko terorističkih napada Al Kaide, uklčjučujući i bombaški napad 20. septembra 2008. na hotel Meriot u Islamabadu, u kome su ubijene desetine nevinih ljudi, kaže se u saopštenju Sekretarijata za odbranu.

Među tim žrtvama bili su i major američke avijacije Rodolfo I. Rodrigez i morganički kriptološki tehničar, podoficir Metju J. Obrajan, kaže se u saopštenju.

U nedelju, pakistanske bezbednosne snage i islamski militanti rekli su da je američki dron u napadu u Avganistanu ubio Jasina, takođe poznatog i kao Ustad Aslam.

Pakistansko antiterorističko odeljenje ponudilo je nagradu od dva miliona rupija (19.000 dolara) za Jasina, tvrdeći da je umešan u napad na autobus u severoističnom gradu Lahoru 2009. godine, koji su navodno organizovali militanti grupe Laškar-e-Đangvi.

Napad na autobus kriket tima Šri Lanke doveo je do toga da je Pakistan isključen iz daljeg organizovanja glavnih međunarodnih takmičenja. Najmanje 10 napadača pucalo je na autobus iz pušaka, bacalo granate i ispaljivalo rakete, ranivši šest igrača i britanskog trenera i ubivši osam Pakistanaca.

Od tada, Pakistan je prisiljen da većinu svojih utakmica, u kojima je "domaćin", igra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

XS
SM
MD
LG