Linkovi

Islamisti će se opet fokusirati na Siriju


Sa oružjem i teritorijom koju su zauzeli u Iraku, ekstremisti Islamske države sada biti u boljoj poziciji da se suprotstave snagama sirijske vlade, upozoravaju analitičari.

I Sirija i Sjedinjene Države vrše napade na ekstremiste Islamske države, koji su naterali na bekstvo hiljade civila u Siriji i severnom Iraku. Medjutim, američki vazdušni napadi u Iraku mogli bi da primoraju ekstremiste da se u većem broju vrate u Siriju gde se sukobljavaju sa snagama vlade predsednika Bašara al-Asada.

Dok su borci Islamske države proteklih nedelja uspostavljali kontrolu nad severnim Irakom, snage sirijske vlade nastavile su borbu protiv njih, kao i protiv opozicionih pobunjenika. Vladina vojska napredovala je u blizini aerodroma u Damasku, dok istovremeno bombarduje položaje ekstremista duž granice. Saradnica Hjuman rajts voča Sara Margon ističe da civili nastavljaju da beže iz oblasti zahvaćenih sukobima.

„Situacija je vrlo napeta i brutalna, ne samo u Siriji već i u Iraku, dok su granice sve više neobezbedjene.“

Analitičar u Američkom institutu za mir, Stiv Hajdeman kaže da će se ekstremisti Islamske države suočeni sa kontranapadima kurdskih Pešmerga boraca i američkim vazdušnim napadima, na koje ne mogu da odgovore, verovatno ponovo fokusirati na Siriju.

„Ako američke operacije u Iraku uspore njihovo napredovanje to će ih verovatno primorati da se usmere ka frontu na kojem Amerikanci nisu prisutni i to će biti sledeća faza njihove aktivnosti.“

Hajdeman dodaje da će, sa oružjem i teritorijom koju su zauzeli u Iraku, ekstremisti sada biti u boljoj poziciji da se suprotstave snagama sirijske vlasde.

„Moguće je da su oni došli do tačke kada mogu da naprave taktički preokret . Pošto su obezbedili sigurnu bazu mogu da se u punijoj meri usredsrede na sirijski režim.“

Mada Sjedinjene Države vrše vazdušne napade na istu grupu protiv koje se bore i snage sirijske vlade to ne znači da Vašington ima zajedničku platformu za Damaskom, kaže portparolka Stejt departmenta Mari Harf.

„Mada možda imamo iste mete, odnosne mete unutar iste grupe, činjenica da je Asadov režim dozvolio Islamskoj državi da ojača i proširi svoj uticaj jedan je od glavnih razloga što je postala toliko snažna.“

Stiv Hajdeman kaže da je u tom početnom braku iz računa sa Islamskom državom Asad možda napravio pogrešnu računicu.

„Jedno od važnih pitanja je da li je, stvarajući uslove da Islamska država ojača, uključujući i neke direktne poteze, poput puštanja iz zatvora ekstremista koji su se zatim pridružili grupi, režim pripremio teren za povratni udarac koji će predstavljati mnogo veći problem nego što je očekivao.“

To je problem u čijem rešavanju snage sirijske vlade, bar za sada, dobijaju indirektnu pomoć u vidu medjunarodne akcije protiv Islamske države.

XS
SM
MD
LG