Linkovi

Senatski odbor naredne nedelje o prijemu CG u NATO


Zgrada američkog Kongresa

U Spoljnopolitičkom odboru američkog Senata naredne nedelje će biti održan pretres o proširenju NATO-a i prijemu Crne Gore u Alijansu.

Na pretresu, koji je zakazan za srijedu 14. septembar, svjedočiće zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji i zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu Majkl Karpenter.

Američki predsjednik Barak Obama je krajem juna uputio Senatu zahtjev da ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Protokol, čijom se ratifikacijom Crnoj Gori omogućava da formalizuje članstvo u Alijansi, Sjedinjene Države i NATO saveznici potpisali su u Briselu 19. maja 2016.

Prema proceduri američkog Kongresa, spoljnopolitički odbor Senata razmatra Protokol o pristupanju Crne Gore, prije glasanja pred punim sastavom Senata.

Američki senator Ben Kardin, vodeći član Senatskog spoljnopolitčkog odbora iz Demokratske stranke, rekao je u nedavnom intervjuu Glasu Amerike da očekuje da će se taj proces odvijati bez problema, te da ratifikacija protokola, ima podršku i demokrata i republikanaca.

Analitičari, s kojima je Glas Amerike ranije razgovarao, očekuju da trenutni sastav Senata ratifikuje protokol o pridruživanju Crne Gore NATO-u, prije pauze u oktobru ili tokom poslednjeg zasijedanja poslije novembarskih izbora, a prije novog sastava Kongresa u januaru.

XS
SM
MD
LG