Linkovi

Zategnuti odnosi SAD i Saudijske Arabije


Američki državni sekretar Džon Keri i ministar inostranih poslova Saudijske Arabije princ Saud al Faisal nakon susreta u Džedi
Američki državni sekretar Džon Keri i ministar inostranih poslova Saudijske Arabije princ Saud al Faisal nakon susreta u Džedi

Saudijski zvaničnici ispoljavaju ljutnju i zabrinutost zbog promena u politici Sjedinjenih Država na Bliskom istoku.

Najnovije tenzije izmedju Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država unele su ozbiljne smetnje u tradicionalno čvrste bilateralne odnose.

Zvaničnici saudijske vlade su gnevni zbog američke politike prema gradjanskom ratu u Siriji. U Egiptu, Saudijci podržavaju vladu koju podupire vojska dok su Sjedinjene Države suspendovale pomoć Egiptu u iznosu od više stotina miliona dolara posle puča kojim je svrgnut predsednik Mohamed Morsi. Medjutim, Saudijce najviše brine rastuća vojna moć njihovog glavnog rivala – Irana i moguće otopljavanje na relaciji Vašington - Teheran u vezi sa kontroverznim iranskim nuklearnim programom. Kliford Mej je predsednik Fondacije za odbranu demokratije.

„Ima indicija da su Saudijci ljuti, da su čak veoma nezadovoljni i isfrustrirani. Ako biste pokušali da izdvojite glavni razlog to je zato što Amerika u ovom trenutku ne pokazuje liderstvo na Bliskom istoku.

Rijad takodje nije zadovoljan time što Sjedinjene Države ne preduzimaju više u cilju naoružavanja sirijskih pobunjenika. Saudijci prigovaraju odluci Bele kuće da prihvati sporazum o uklanjanju sirijskog hemijskog oružja umesto da izvrši raketne napade na režim predsednika Bašara al-Asada, koji je, kako izgleda, sada u jačoj poziciji.

„Ne vidim nikakve prepreke za moju nominaciju za naredni predsednički mandat.“

Rijad je čak odbio mesto u Savetu bezbednosti UN, navodeći kao razlog neuspeh u rešavanju konflikta na Bliskom istoku. Evo šta o tome kaže bliskoistočni analitičar Hani al-Gamal.

„U stvari oni su želeli da stave do znanja da Saudijska Arabija kao bogata zemnlja i važan akter u regionu treba da ima udela u rešavanju krize u Siriji i da niko ne bi trebalo da nameće svoja gledišta drugima.“

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da razume razočarenje Rijada nekim odlukama Vašingtona ali da saveznici rade zajedno.

„Uveren sam da imamo zajednička gledišta dok se krećemo napred i radujem se bliskoj saradnji sa našim saudijskim prijateljima i saveznicima.“

Rijad najviše brine mogućnosti otopljavanja odnosa Obamine administracije sa Iranom posle veoma simboličnog telefonskog razgovora predsednika Obame sa novim iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem. Još jednom, Kliford Mej.

Saudijci zavise od američkog liderstva u regionu i, otvoreno govoreći, oni vide jedinu alternativu u Iranu kao agresivnoj sili i hegemonu, a možda uskoro i nuklearnom gospodaru Bliskog istoka.“

Analitičari kažu da je suviše rano da bi moglo da se zaključi da li je sadašnji gnev Saudijske Arabije samo prolazni diplomatski spor ili značajniji razlaz u bilateralnim odnosima sa Sjedinjenim Državama.
XS
SM
MD
LG