Linkovi

Zaoštravanje odnosa SAD i Rusije


Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama
Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama

Sjedinjene Države prekinule su bilateralne razgovore sa Rusijom o primirju u Siriji zato što, kako je saopšteno, Rusija i sirijska vlada nastavljaju sa vojnim napadima na civile.

"Sjedinjene Države prekidaju učešće u bilateralnim kontaktima sa Rusijom, uspostavljenim za održavanje prekida neprijateljstava. Nismo lako doneli tu odluku", saopštio je portparol Stejt Departmenta Džon Kirbi.

Kirbi je naglasio da Rusija ili nije želela ili nije mogla da privoli Siriju da se pridržava dogovora sa Moskvom. Umesto toga, Rusija i sirijski režim opredelili su se za vojni kurs, dodao je Kirbi.

"Jasno je da Sjedinjene Države i Rusija nemaju više o čemu da razgovaraju kada je reč o postizanju sporazuma koji bi doveo do smanjenja nasilja u Siriji. I to je tragično", naveo je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Takođe je dodao: "Svi su izgubili strpljenje sa Rusijom".

Mada su razgovori suspendovani, SAD će nastaviti da koristi uspostavljene kanale komunikacija sa Moskvom kako ne bi dolazilo do konfliktne situacije prilikom anti-terorističkih operacija u Siriji.

Američki državni sekretar Džon Keri zapretio je prošle nedelje da će okončati razgovore sa Rusijom zbog nastavka bombardovanja sirijskog grada Alepa.

Ruski predsednik Vladimir Putin prethodno je potpisao dekret kojim se suspenduje sporazum Rusije i SAD o uništenju viška plutonijuma, a kao razlog su navedene "neprijateljske akcije SAD".

Putin, takođe, tvrdi da Sjedinjene Države nisu bile u stanju "da osiguraju ispunjavanje obaveza da spreče ponovno korišćenje plutonijuma iz demontiranih nuklearnih bojevih glava". Dekret je danas dostavljen Državnoj dumi, donjem domu ruskog parlamenta, dok je Putin zatražio od zakonodavaca da podrže suspenziju dogovora o plutonijumu.

Sporazum, potpisan 2000. godine i obnovljen 2010. poziva obe nuklearne sile da uklone plutonijum iz svojih programa odbrane. Na osnovu sporazuma iz 2010., koji su potpisali ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i tadašnja američka državna sekretarka Hilari Klinton, svaka strana je obavezna da uništi po 34 tone plutonijuma putem sagorevanja u nuklearnim reaktorima.

Klinton je svojevremeno isticala da je pomenuta količina plutonijuma dovoljna za proizvodnu 17.000 komada nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG