Linkovi

Duboke podele u Republikanskoj stranci


Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan
Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan

Posle borbene i napete druge predsedničke debate, republikanci su ostali podeljeni u pogledu pružanja podrške Donaldu Trampu, stranačkom predsedničkom kandidatu u trci za Belu kuću. Tramp je agresivno napao demokratu Hilari Klinton u debati u nedelju uveče i osvojio pohvale iz redova svoje biračke baze. Ali predsednik Predstavničkog doma Kongresa, Pol Rajan obavestio je juče republikanske članove tog doma da neće više braniti Trampa u predsedničkoj kampanji.

Dan posle debate, Donald Tramp je nastavio izbornu kampanju u Pensilvaniji, gde je svojim pristalicama rekao da su tekući izbori poslednja šansa da spasi zemlju.

"Pazite narode, ovo je kao Bregzit. Želimo da povratimo svoju nezavisnost. Želimo da nam granice bude čvrste. Ne želimo da nam dolaze ljudi iz Sirije, a da ne nemamo pojma ko su."

Tramp je i dalje izložen kritikama zbog video snimka od pre 11 godina, u kojem se vulgarno izražavao o ženama. Anderson Kuper, jedan od voditelja debate, svojim pitanjima je nagnao Trampa na defanzivu.

“Hvalili ste da ste seksualno zlostavljali žene. Da li je to jasno?”

"Ne, to uopšte nisam rekao. Ja ne mislim da ste shvatili ono što je rečeno. To je bio razgovor iz svlačionice. Izvinio sam se svojoj porodici. Izvinjavam se američkom narodu. Svakako nisam ponosan na to.”

Klinton je juče vodila kampanju u državi Mičigen tokom koje je nastojala da zadrži fokus na pokušaj Trampa da se izvini tokom debate.

“On je samo nastavio da tvrdi da je razgovor bio nalik na priču u svlačionici. Ali, ja ću vam reći o čemu je zapravo reč. Žene i muškarci širom Amerike znaju da je to vrlo slab izgovor za loše ponašanje i zlostavljanje ljudi.”

Tramp i dalje izaziva podele u Republikanskoj stranci. Predsednik, Predstavničkog doma Pol Rajan rekao je u telefonskom razgovoru sa republikanskim članovima tog tela da više neće braniti Trampa tokom izborne kampanje. On je i pre prekjučerašnje debate rekao da je njegov fokus na očuvanju republikanske kontrole u Predstavničkom domu.

“Govorimo o našim idejama, rešenjima, o našim konzervativnim principima.”

Trampov agresivan nastup prema Hilari Klinton tokom debate je možda samo pomogao njegovim glavnim pristalicama, ali on mora na svaki način da proširi svoju bazu, kaže analitičar Džon Fortije.

Republikanska izborna baza je više ili manje sa njim, ali mislim da ostaje pitanje da li može da dobije dovoljan broj glasova medju belcima u radničkoj klasi, koje je donekle privukao, kao i da li bi mogao da izgubi glasove tradicionalnih republikanaca i onih koji žive u imućnijim predgrađima, koji se ne osećaju tako lagodno.”

Prema rezultatima zajedničke ankete Volstrit Džornala i mreže NBC, sprovedene posle objavljivanja video snimka sa Trampom, on sada na nivou čitave zemlje zaostaje za Hilari Klinton za 11 odsto.

XS
SM
MD
LG