Linkovi

Globalna debata o aferi prisluškivanja


Sedište Nacionalne bezbednosne agencije u Fort Midu, u Merilendu

Vlade, aktivisti i blogeri širom sveta reaguju na navode o tajnom prikupljanju elektronske pošte i drugih podataka od strane američke Nacionalne bezbednosne agencije

Takve tvrdnje su usledile posle navoda bivšeg vladinog kontraktora, Edvarda Snoudena o programima za špijuniranje američkih građana. Britanska vlada optužena je da učestvuje u tim obaveštajnim programima.

Optužbe da američke bezbednosne službe sprovode obiman program prismotre telefonskih poziva i aktivnosti na internetu, stigle su do druge strane Atlantika.
U britanskom parlamentu, sekretar za inostrane poslove Vilijem Hejg je odbacio da britanske bezbednosne službe zaobilaze zakonske odredbe o privatnosti time što informacije o britanskim građanima uzimaju od američke Nacionalne bezbednosne agencije.

Naše agencije sprovode i podržavaju britanske zakone uvek i na svakom mestu, i onda kada imaju posla sa informacijama izvan Ujedinjenog kraljevstva.”

Ema Kar je zamenik dirketora britanske grupe Big Brother Watch, u prevodu “Praćenje Velikog brata”.

Masovan broj komunikacija nagomilanih na jednom mestu se ‘češlja‘ da bi se našao slučajni prekršilac zakona, ili stvarni prestupnik, ili se traže podaci iz prošlosti o nekom prestupniku. To nije u redu, demokratska društva nisu bazirana na tome.”

Međutim, neki Britanci u izjavi za VOA kažu da nisu zabrinuti.

“Mislim da živimo u doba mase podataka, što ih više sakupe, to bolje. Dobro je ako mogu na osnovu tih podataka da predvide stvari.”

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da takve aktivnosti vlada može da sprovodi isključivo u skladu sa zakonom. Međutim, kritičari ističu da Kremlj ne dozvoljava slobodu štampe. Ruski istraživački novinar Andrej Soldatov kaže da bi pomenute optužbe mogle da imaju dalekosežne posledice na internet.

“Do sada smo smatrali da je internet globalan. Sada vidimo da se u Rusiji već počelo da priča da treba da se uspostave ‘nacionalne granice.‘ Ovo sada pruža vrlo dobru municiju za takvu argumentaciju.”

Zapad odavno kritikuje Kinu zbog cenzure interneta. Bloger iz Pekinga, Majkl Entaj je u telefonskom razgovoru sa Glasom Amerike rekao da navodi o američkom špijuniranju građana idu u korist Kine.

“Vlada sada može da kaže, ‘rekli smo vam da sve vlade kontrolišu internet, a sve vaše kritike o slobodi interneta, u suštini su dvolične.‘”

U kineskoj prestonici javnost reaguje različito. Sara je modna kreatorka.

“Nije važno da li sam prekršila zakon, to je moja lična stvar, na kraju krajeva to jeste moja stvar. Svima je potreban prostor.”

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da će o tome razgovarati sa predsednikom Barakom Obamom tokom njegove posete Berlinu, sledeće nedelje posle samita Grupe 8.
XS
SM
MD
LG