Linkovi

Trampova administracija preispituje vize za strane radnike


Trampova administracija saopštila je da je došlo vreme za snažnije sprovođenje pravila o zapošljavanju stranih radnika u Sjedinjenim Državama i za preispitivanje zakona kojima se od vladinih agencija zahteva da koriste američke proizvode.

Predsednik Donald Tramp je posle posete jednoj fabrici za proizvodnju alatki u Viskonsinu potpisao uredbu o propisima poznatim kao “Kupuj američko/zapošljavaj Amerikance.”

Uoči potpisivanja uredbe, visoki zvaničnici administracije kazali su novinarima da zbog slabog sprovođenja propisa i brojnih rupa u zakonu, američki radnici i kompanije gube poslove, što nanosi štetu američkoj ekonomiji.

Novom uredbom nalaže se vladinim agencijama da preispitaju procedure za nabavku i zahteva da šefovi agencija odobre izuzetke iz propisa o kupovini američkih proizvoda.

Takođe će biti preispitani propisi u pogledu izdavanja H-1B viza stranim radnicima. Prema tom programu, iz inostranstva bi trebalo da se zapošljavaju radnici čije se veštine retko mogu naći u Sjedinjenim Državama. Međutim, Trampova administracija strahuje da kompanije zapošljavaju strance koji rade isti posao kao Amerikanci, ali sa manjim zaradama.

Tramp je potpisao uredbu iako je u okviru svoje globalne poslovne imperije često izmeštao proizvodnju u inostranstvo. Proizvodi sa Trampovim imenom, među kojima su kravate, odela, košulje, nameštaj, posteljina, votka, proizvode se van Sjedinjenih Država, u 12 zemalja širom sveta, a pojedini i u Americi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG