Linkovi

SAD podržavaju rešenje dve države za Izrael i Palestince


Ambasadorka Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli, obraća se novinarima nakon sednice Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji na Bliskom istoku, u Ujedinjenim nacijama, 16. febraura 2017. (AP Photo/Mary Altaffer)

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama kaže da Trampova administracija "apsolutno" podržava rešenje dve države u izraelsko-palestinskom konfliktu.

"Rešenje dve države je ono što mi podržavamo", rekla je Niki Hejli novinarima nakon učešća na njenoj prvoj sednici Saveta bezbednosti o ovom dugotrajnom konfliktu. "Svako ko bi želo da kaže da Sjedinjene Države ne podržavaju rešenje dve države, napravio bi grešku".

Redovan mesečni sastanak Saveta o situaciji dogodio se baš dan nakon posete premijera Izraela Benjamina Netanjahua predsedniku Donaldu Trampu u Vašingtonu.

Predsednik Donald Tramp govori na pres konferenciji sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u Istočnom kabinetu Bele kuće, 15, februara 2017.
Predsednik Donald Tramp govori na pres konferenciji sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u Istočnom kabinetu Bele kuće, 15, februara 2017.


Tokom zajedničke konferencije za štampu u sredu, izgledalo je da predsednik Tramp pravi ključan otklon od gotovo dve decenije duge američke politike, proglašavajući da bi "mogao da živi" bilo sa rešenjem jedne ili dve države.

Međunarodna zajednica godinama čvrsto podržava rešenje dve susedne države - Izraela i Palestine - koje bi živele jedna pored druge, a što bi bilo postignuto kroz direktne pregovore o jedinom vidljivom rešenju za konflikt dug 70 godina.

"Mi apsolutno podržavamo rešenje dve države", ponavlja Hejli. "Ali, mi mislimo i 'izvan kutije' takođe, što znači - šta je potrebno da bi se ove dve strane dovele za pregovarački sto? Šta nam je potrebno da bi se oni dogovorili?"

Snažna međunarodna podrđška rešenju dve države

"Rešenje dve države ostaje jedini način da se ostvare legitimne nacionalne aspiracije oba naroda", kaže Nikolaj Mladenov, specijalni koordinator u Ujedinjenim nacijama za bliskoistični mirovni proces.

Govoreći preko video-linka iz Jerusalima, Mladenov je rekao članovima Saveta da bi obe strane mogle da demonstriraju dobru volju - Izraelci prestankom širenja i izgradnje naselja, a Palestinci borbrom protiv nasilja i prestankom podstrekivanja nasilja. On je rekao da bi takvi potezi mogli da stvore atmosferu za bilateralne pregovore o konačnom statusu.

U sredu, šef Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je novinarima, tokom posete Kairu, da je rešenje dve države jedina opcija, dodajući "ne postoji 'plan B'".

U januaru, Francuska je bila domaćin konferencije koja je trebalo da reafirmiše međunarodnu podršku rešenju dve države i ustanovi paket inicijativa kako bi se dve strane ohrabrile da se pokrenu ka tom rešenju.

"Zaključili smo da rešenje dve države nikad nije bilo toliko izloženo pretnjama i, opet, toliko neophodno", rekao je novinarima francuski ambasador u UN Fransoa Delatr. "Izloženo je pretnjama naselja i nasilja, a neophodno je zato što je po našem mišljenju to jedino političko rešenje koje odgovara i željama Palestinaca za pravdom, i željama Izraela za sigurnošću".

Britanski ambasador, Metju Rajfroft, pozdravio je interesovanje Trampove administracije u potrazi sa mirovnim sporazumom "koji bi spojio potrebe obe strane kao pozitivan korak" i ponovio podršku njegove zemlje rešenju dve države.

"Predsednik (Mahmud) Abas izjavio je juče jasno da smo predani kraju okupacije, rešenju dve države i implementaciji rezolucija Saveta bezbednosti, uključujući i 2334", reka je novinarima palestinski izaslanik Rijad Mansur.

Rezolucija 2334 usvojena je krajem 2016. godine. Proglasila je naselja za prepreku miru i pozvala Izrael da obustavi izgradnju. "Predani smo ovom procesu i verujemo da je to najkraći put za okončanje ovog konflikta", reka je Mansur.

Palestinci radi na građevini u jevrejskom naselju Ariel na Zapadnoj obali, 25. januara 2017.
Palestinci radi na građevini u jevrejskom naselju Ariel na Zapadnoj obali, 25. januara 2017.


U sredu, predsednik Tramp povzao je premijera Netanjahua da "malo odstupi" sa građenjem naselja. Izrael je intenzivirao izdavanje dozvola za hiljade novih stambenih jedinica tokom poslednjih nedelja, uprkost Rezoluciji 2334 Ujedinjenih nacija.

Tramp je takođe nominovao svog ambasadora u Izraelu, njujorškog advokata Dejvida Fridmana, koji je poznat podržavalac izgradnje naselja i koji se protivi rešenju dve države. U četvrtak, Fridman se suočio sa senatorima i demonstrantima koji su ometali njegovo saslušanje na Kapitol hilu, tokom kog je bio propitivan zbog nekih njegovih pređašnjih izjava.

"Čelična podrška" Izraelu

Ambasadorka Hejli takođe je energično potvrdila podršku SAD Izraelu, optužujući Ujedinjene nacije zbog antiizraelskih sklonosti na koje Vašington "više neće žmureti".

"Ovde sam da podvučem čeličnu podršku Sjedinjenih Država Izraelu", rekla je Hejli novinarima. "Mi nikad nećemo ponoviti užasnu grešku Rezolucije 2334", rekla je ona o rezoluciji o naseljima.

Ona je rekla da je "drsko pristrasna" rezolucija Saveta bezbednosti i Generalne skupštine učinila mir teže dostižnim, time što je "obeshrabrila jednu od strana da dođe za pregovarački sto". Hejli je rekla da se Vašington neće uzstezati da govori protiv takvih pristrasnosti.

XS
SM
MD
LG