Linkovi

Teška godina za predsednika SAD


Predsednik SAD Barak Obama
Predsednik SAD Barak Obama

2013. se primiče kraju u nešto nepovoljnijem svetlu za dalju političku sudbinu predsednika Baraka Obame, čija je popularnost na najnižoj tački do sada

Obama se pridružio dvojici svojih prethodnika, Džorždu Bušu mlađem, i Bilu Klintonu, koji su takođe iskusili ozbiljne političke teškoće tokom drugog predsedničkog mandata.

Domaći politički problemi sa kojima se suočava predsednik Obama izgledali su kao daleka prošlost, kada je bio pozdravljen kao rok zvezda na komemoraciji za južnoafričkog predsednika Nelsona Mandelu u Pretoriji.

I dok nikada neću moći da se merim sa Madibom, on će zauvek u meni da budi želju da kao čovek budem bolji. On predstavlja ono najbolje u svima nama.”

Iako američki predsednik i dalje uživa veliku popularnost u stranim zemljama, kod kuće to nije slučaj, delom zbog problematičnog početka primene njegovog zakona o reformi zdravstvenog osiguranja. Republikanci nalaze novu priliku da kritikuju taj zakon. Među njima je i predsednik Predstavničkog doma Kongresa, Džon Bejner:

“Predsednikov zakon o zdrastvenom osiguranju nastavlja da nanosi štetu američkim porodicama, malom biznisu i ukupnoj ekonomiji. I nije samo reč o neispravnom vebsajtu. Zakon ima suštinske nedostatke.”

Pomenuti problemi potkopali su poverenje u predsednikove sposobnosti, kaže Džon Fortije iz Dvostranačkog centra za formiranje politike.

“Tokom poslednje tri - četiri nedelje, Obamina popularnost je pala, naime, oko 40 odsto Amerikanaca odobrava kako vodi poslove. To nije dobar procenat, koji se približava nivou popularnosti Džordža Buša mladjem tokom njegovog drugog mandata.”

Prema analitičaru Roudsu Kuku, prilično su uobičajene poteškoće sa kojima se predsednik Obama suočava u svom drugom mandatu.

“Postoji faktor zamora koji ponekad zahvati administracije, kao i zamor koji zavlada među biračima spremnim da okrenu novi list i okrenu novoj administraciji.”

Politički oslabljen Obama, mogao bi da ugrozi izglede demokrata na kongresnim srednjoročnim izborima idućeg novembra, kaže ekspert Stjuart Rotenberg.

U stvari, srednjoročni izbori zavise od predsednika – ako je predsednik nepopularan, izborni kandidati njegove stranke moraju sami da se snalaze.”

Međutim, predsednik Obama je pokazao političku istrajnost, ističe Rouds Kuk.

“Elokventna osoba kao što je Obama, koga ljudi i dalje smatraju za predsednika od istorijskog značaja, ostaje važna. On bi možda mogao da se ponovo pojavi sa nečim važnim, i to u trenutku kada se mnogima bude učinilo da je vreme da ga otpišu.”

Tako su se dva nedavna predsednika uspešno vratila na scenu, kaže Džon Fortije.

"I Ronald Regan i Bil Klinton doživeli su u drugom mandatu i uspone i padove. Imali su trenutke slabosti. Uprkos svemu, na kraju su bili uspešni.”

Predsednici Regan i Klinton otišli su sa predsedničkih položaja prilično popularni. To međutim, nije bio slučaj sa bivšim predsednikom Džordžom Bušom mlađim. Njegova popularnost je tek odnedavno počela da se popravlja.
XS
SM
MD
LG