Linkovi

NSA bez ovlašćenja za prisluškivanje


Američka Agencija za nacionalnu bezbednost

NSA izgubila ovlašćenje za masovno prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima Amerikanaca, dok se u Senatu raspravlja o novoj verziji kontroverznog programa

Bela kuća kritikovala je Senat zato što nije uspeo da postigne dogovor pre isteka zakonskog ovlašćenje koje je Agencija za nacionalnu bezbednost imala za prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima Amerikanaca. Portparol Džoš Ernest rekao je da je zakonodavni zastoj nepotrebno ugrozio Sjedinjene Države i da je prestanak važnosti odredbi takozvanog Patriotskog zakona uticao na mere koje bezbednosni zvaničnici mogu da preduzmu da očuvaju sigurnost zemlje. Republikanski i demokratski zakonodavci su za neuspeh optužili republikanskog senatora Renda Pola koji je blokirao glasanje o reformi programa za prisluškivanje, o kojoj se danas raspravlja u Senatu.

Američki Senat zasijedao je tokom vikenda, ali je ipak dozvolio da isteknu ovlašćenja za sprovođenje ključnih odredbi takozanog Patriotskog zakona. Kao rezultat, Agenciji za nacionalnu bezbjednost trenutno nije dozvoljeno da prikuplja podatke o telefonskim razgovorima Amerikanaca, dok su, barem privremeno, obustavljena još dva programa za praćenje osumnjičenih terorista.

Protivljenje programu prisluškivanja predvodio je republikanski senator i predsjednički kandidat Rend Pol koji je iskoristio senatska pravila da bi odložio konačno glasanje.

"Da li ćemo tako lako da se odreknemo naših sloboda, da pristanemo na ovo i samo kažemo uzmite ih. Ja više ne pristajem na to, a mislim da neće ni američki narod.”

Međutim, reformisana verzija kontroverznog programa i nekoliko drugih mjera vjerovatno će uskoro biti ponovo na snazi. Senat je ubjedljivom većinom glasova odobrio početak debate o zakonskom prijedlogu, koji je lider republikanske većine Mič Mekonel nerado prihvatio, a kojim bi se produžila ovlašćenja za anti-ekstremističke mjere i reformisalo prikupljanje telefonskih podataka.

Ne bi trebalo jednostrano da se razoružavamo, dok naši neprijatelji postaju sve sofisticiraniji i agresivniji. To svakako ne bi trebalo da radimo na osnovu kampanje demagogije i dezinformisanja pokrenute nakon nezakonitih akcija Edvarda Snoudena, koji je poslednji put viđen u Rusiji”, poručio je Mekonel.

Prema prijedlogu Zakonu o slobodama, usvojenom u Predstavničkom domu, telekomunikacione kompanije će biti zadužene za prikupljanje i čuvanje podataka o telefonskim razgovorima Amerikanaca koje NSA može da traži samo u pojedinačnim slučajevima.

"Ranije smo govorili o bezbjednosti zemlje, a manje o američkoj privatnosti. Ovaj zakonski prijedlog to objedinjuje. Okončao bi masovno prikupljanje telefonskih podataka, sadrži značajne nove reforme koje bi ograničile vladino prisluškivanje, povećao bi transparentnost, ali i promovisao veću odgovornost i nadzor, što Patriotski zakon nije radio”, naglasio je demokratski senator Patrik Lejhi, jedan od autora zakonskog prijedloga.

Mnoge organizacije za zaštitu građanskih sloboda smatraju da prijedlog Predstavničkog doma ne štiti dovoljno privatnost građana. Međutim, bezbjednosni zvaničnici i Bijela kuća traže od Senata da što prije odobri nova ovlašćenja i upozoravaju da teroristi pokušavaju da iskoriste sve pukotine u bezbjednosnim sistemu.

“Ne daj bože da imamo problem gdje smo mogli da spriječimo teroristički napad, ali nismo, jednostavno zbog nepreduzimanja akcije u Senatu”, rekao je predsjednik Barak Obama.

Senat bi do sjutra trebalo da raspravlja o reformi programa prisluškivanja koju, ako bude usvojena bez izmjena, zatim treba da potpiše predsjednik Obama.

XS
SM
MD
LG