Linkovi

Imigracija i rasni odnosi u fokusu kampanje


Donald Tramp i Hilari Klinton
Donald Tramp i Hilari Klinton

Predsjednički kandidat Republikanske stranke Donald Tramp najavio je da u će u srijedu održati veliki govor o imigraciji i pokušati da razjasni svoje statove o tom pitanju, nakon što su on i njegovi savjetnici prethodno iznosili suprostavljene poruke. Tramp svakako ima veoma drugačiji plan od njegove demokratske rivalke Hilari Klinton, čiji je jedan od prioriteta imigraciona refroma koja bi predviđala i put do sticanja državljanstva za ilegalne imigrante.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp priprema se za govor o imigraciji, koji je nedavno otkazao nakon promjena u izbornom štabu. Tramp sada ima novu poruku, koje se čvrsto drži.

“Iskoristićemo imigracione zakone da spriječimo kriminal i nećemo čekati da neki nevini Amerikanac bude povrijeđen ili ubijen.”

Trampovi saradnici pokušavaju da uvjere birače da republikanski kandidat nije promijenio stav o ilegalnoj imigraciji.

“On stalno zastupa stav da nema amnestije, ili legalnog statusa, za one koji ulaze u zemlju ilegalno”, rekao je guverner Nju Džerzija Kris Kristi.

Međutim, čini se da je Tramp ipak ublažio stav o ilegalnim imigrantima. Prošle godine govorio je o masovnim deportacijama, koje sada međutim ne pominje.

Ne govori o masovnim deportacijama, već o tome da treba biti fer i human”, ističe menadžerka njegove kampanje Kelien Konvej.

Predsjednički kandidat Demokratske stranke Hilari Klinton takođe je istakla da bi joj jedan od prioriteta bio da deportuje nasilne kriminalce, ali se i založila za imigracionu reformu koja bi omogućila ilegalnim imigrantima da steknu američko državljanstvo.

Osim imigracije, u centru pažnje predizborne kampanje našli su se i rasni odnosi. Republilkanski kandidat ponovo je izazvao oštre reakcije javnosti kontroverznim tvitom o ubistvu rođake zvijezde NBA Dvejna Vejda u Čikagu. Prvo je pogrešno napisao njegovo ime, a zatim, umjesto izraza saučešća, ubistvo naveo kao razlog zbog kojeg će Afroamerikanci da glasaju za njega. Kasnije je ipak izrazio žaljenje.

“Srca su nam slomljena zbog toga, užasno je i samo će biti gore.”

Trampa međutim kritikuju zbog toga što pokušava da pridobije podršku afromaeričke zajednice na skupovima, kojima prisustvuju uglavnom bijelci.

“Tramp stoji ispred uglavnom bijele publike i opisuje crnačke zajednice veoma uvredljivim i neznalačkim terminima”, poručila je demokratska kanditatkinja Hilari Klinton.

U međuvremenu, američki mediji objavili su nove imjelove demokratske kandidatkinje koji su ponovo pokrenuli pitanja o tome da li je donatorima fondacije Klinton bio obezbijeđen povlašćen status, te političke usluge, dok je Hilari Klinton bila na položaju državne sekretarke. Klinton je međutim poručila da niko nije uticao na nju dok je bila u Stejt departmen

Kontroverzni protest protiv rasne nejednakosti

U Sjedinjenim Državama milioni navijača stoje dok se izvodi nacionalna himna pred početak svake sportske utakmice.

Kontroverzni potez kvoterbeka San Francisko Forti-najnersa (49ers) Kolina Kepernika, koji je sedeo tokom izvodjenja himne na tri pred sezonske utakmice, je stoga pokrenuo lavinu negodovanja i osuda.

Kepernik je rekao da protestuje protiv rasne nejednakosti i da će nastaviti to da radi sve dok ne primeti značajan napredak. Mnogi navijači burno protestuju protiv ponašanja Kepernika, a jedan od njih je spalio repliku njegovog dresa tokom izvodjenja himne.

Kepernik, čija majka je belkinja, a otac crnac i koga su posle usvajanja podigli beli roditelji, rekao je da “neće da iskaže ponos prema zastavi zemlje koja ugnjetava crnce i obojene. “Za mene je to važnije od fudbala i bilo bi sebično da gledam na drugu stranu,” poručio je Kepernik.

XS
SM
MD
LG