Linkovi

Odšteta taocima posle 36 godina


Iranski studenti ispred američke ambasade u Teheranu, novembar, 1979 godine
Iranski studenti ispred američke ambasade u Teheranu, novembar, 1979 godine

Bilo je potrebno čitavih 36 godina, ali Amerikanci koje su Iranci 444 dana držali kao taoce, tokom opsade američke ambasade u Teheranu 1979. godine, konačno će dobiti odštetu za svoje patnje.

U federalnom budžetu, koji je Kongres usvojio prošle nedelje, izdvojeno je i do 4,4 miliona dolara za svakog od 53 bivša taoca ili njihove naslednike, prenosi uticajni američki dnevnik „Njujork tajms“. Određena odšteta biće isplaćena i žrtvama drugih napada.

Iranski radikali su 4. novembra 1979. godine preuzeli kontrolu nad američkom ambasadom u Teheranu i uzeli taoce, među kojima civilne diplomate i vojno osoblje, držali ih 14 meseci, a neki od njih su bili ispitivani, prebijani i zatvarani u samice.

Konačno su pušteni 20. januara 1981. godine, ali prema nizu sporazuma, koji su postignuti da bi oni bili oslobođeni, nisu imali pravo da traže odštetu od Irana. Pojedini su ipak podneli tužbu i njihov pravni tim sudio se sa američkom vladom sve do Vrhovnog suda, koji je u maju 2012. godine odbacio žalbu.

Slučaj je ponovo otvoren ove godine, sudskom odlukom da banka BNP Paribas isplati kaznu od 9 milijardi dolara zbog kršenja sankcija protiv Irana, Sudana i Kube, preneo je Tajms. Oko milijardu dolara biće izdvojeno za fond za odštetu žrtvama terorizma.

Budžetom je predviđena isplata do 10 hiljada dolara za svakog taoca za svaki dan, koji je proveo ili provela u zatočeništvu. Od 53 taoca, 37 je i dalje živo.

XS
SM
MD
LG