Linkovi

Konstruktivnija uloga Irana u regionu?


Razoreni sirijski grad Hudžaira

Nakon postizanja nuklearniog sporazuma sa Iranom, postavlja se pitanje da li bi to moglo da pomogne da se olakša put ka mirovnim razgovorima o okončanju sirijskog gradjanskog rata

Dopisnik Glasa Amerike iz Stejt departmenta izveštava iz Londona, gde američki državni skeretar Džon Keri i britanski sekretar za inostrane poslove Vilijam Hejg rade na pripremi političke tranzicije u cilju okončanja sukoba u Siriji.

Iran je zemlja koja najviše podržava sirjske vojne napade na vladine protivnike i jasno je stavio do znanja nameru da zauzme isti stav na planiranoj mirovnoj konferenciji u Ženevi. Zamenik iranskog ministra inostranih poslova Husein Amir Abdolahian kaže da se Teheran ne može isključiti:

Bez ikakve sumnje Islamska republika Iran će igrati aktivnu i konstruktivnu ulogu u političkom rešenju sirijskog problema.“

Kako bi stoga sporazum postignut ovog vikenda o ograničenju iranskog nuklearnog programa mogao da utiče na spremnost Teherana da saradjuje u pogledu Sirije? Sekretar Keri kaže da je odluka Irana da se „ponovo priključi zajednici nacija“ važan prvi korak ka preuzimanju konstruktivnije uoge u regionu.

„Fer je reći da su neke odluke Irana dovele do veoma značajne barijere i velike bezbednosne zabrinutosti za naše prijatelje u regionu, Izrael, zalivske države i druge. Očigledno je da je Teheran doneo izvesne odluke koje su duboko uznemiravajuće u pogledu stabilnosti u regionu.“

Podrška Teherana vojsci Bašara al-Asada omogućava da ona održi svoj regionalni utucaj i nastavi da snabdeva islamsku ekstremističku grupu Hezbolah u Libanu, dok istovremeno, ima preimućstvo nad svojim pretežno sunitskim protivnicima, kaže bivši američki ambasador Adam Ereli.

„Podrška Irana Bašaru al-Asadu je kritična za opstanak tog režima.“

Iz Ženeve, sekretar Keri je doputovao u London radi razgovora sa britanskim kolegom Vilijamom Hejgom o tome kako bi Asadovi protivnici mogli da pomognu u formiranju prelazne vlade. I dok glavna opoziciona koalicija navodi da će učetvovati u tim razgovorima, ona odbacuje bilo kakvu dalju ulogu predsednika Asada. Zamenik premijera privremene opozicione vlade, Ajad Kudsi, ukazuje:

Pregovarati sa sirijskim režimom je na neki način beskoristan proces iz koga ne možete izvući ništa.“

Medjutim, vlada u Damasku ističe da neće učestvovati na razgovorima čiji cilj je da se zbaci predsednik Asad, ističe profesor Američkog univerziteta, Akbar Ahmed:

„Primetne su tenzije u zemlji poput Sirije, tenzije koje kontroliše diktator. I, šta se dešava kada diktator olabavi kontrolu? Kao što je bio slučaj u Iraku, odjednom dolazi do katastrofe.“

Američki i ruski funkcioneri sastaju se u Ženevi sa ciljem da pripreme dalje razgovore, ali i da se pozabave humanitarnom cenom rata, uključujući potrebe preko dva miliona izbeglica koje su se sklonile od sukoba.
XS
SM
MD
LG