Linkovi

SAD izuzele 11 zemalja od sankcija


Iranski naftovod (arhivski snimak)
Iranski naftovod (arhivski snimak)

Sjedinjene Države su saopštile da je 11 zemalja "znatno smanjilo" kupovinu iranske nafte i da neće biti izložene američkim sankcijama uvedenim da bi se izvršio pritisak na Iran da odustane od svog spornog nuklearnog programa.

Državna sekretarka Hilari Klinton je u jučerašnjem saopštenju pohvalila te zemlje - većinom evropske - i zatražila od drugih uvoznika iranske nafte da im se pridruže.

Ona je posebno pohvalila Japan, objasnivši da je smanjio uvoz uprkos "izuzetnim" energetskim problemima. Prvi sekretar Japanske vlade, Osamu Fudžimora, danas je saopštio da je njegova zemlja spremna da ide i dalje i da su Sjedinjene Države obaveštene da će se smanjenje uvoza ubrzati.

Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner je juče izjavio da je evropska podrška "kritična" i da Sjedinjene Države ohrabruje širenje saradnje sa iranskim trgovinskim partnerima. Sankcijama, koje stupaju na snagu 28. juna, zabranjuje se finansijskim institucijama pristup američkom finansijskom sistemu ukoliko posluju sa Centralnom bankom Irana.

XS
SM
MD
LG