Linkovi

Ograničene američke opcije u Iraku


Ekstremisti u Faludži sukobljavaju se sa iračkim snagama bezbednosti (snimak od 5. januara 2014.)
Ekstremisti u Faludži sukobljavaju se sa iračkim snagama bezbednosti (snimak od 5. januara 2014.)

Predsednik Barak Obama i njegovi savetnici pažljivo prate zbivanja u Iraku, gde se vladine snage bore protiv ekstremista povezanih sa Al-Kaidom.

Vašington je iračkim vlastima poslao dronove za posmatranje terena kao i rakete, dok ujedno poziva iračku vladu, u kojoj većinu čine šiiti, i sunitske plemenske vodje da se ujedine protiv ekstremista. Medjutim, analitičari smatraju da SAD nemaju mnogo opcija na raspolaganju.

U Ramadiju i Faludži, u zapadnoj provinciji Anbar, vojnici iračke vlade bore se protiv islamista povezanih sa Al-Kaidom. Sunitski ekstremisti zauzeli su delove oba grada što predstavlja najveću pretnju centralnoj vlasti od kad su se američki vojnici povukli iz Iraka 2011. godine.

Današnja pobuna liči na onu sa kojom su se američki vojnici suočili posle invazije na Irak 2003. Premijer Nuri al-Maliki pozvao je plemenske vodje u Anbaru da proteraju elemente Al-Kaide. Medjutim, nasilje bi moglo da se intenzivira, smatra analitičar za nacionalnu bezbednost u Institutu Brukings, Majkl O'Henlon.

“Ako nastupite brutalno i likvidirate jednu grupu u jednom delu grada, možete da samo rasplamsate nezadovoljstvo i gnev drugih grupa istog sektaškog porekla. Tako, dok neutrališete i ubijate jedne, stvarate nove neprijatelje.”

Predsednik Obama smatra da je povlačenje iz Iraka jedno od njegovih glavnih dostignuća, iako dve zemlje nisu uspele da se dogovore o produžetku izvesnog američkog vojnog prisustva.

Obama je isključio slanje borbenih jedinica nazad u Irak, ali je poslao vlastima rakete “vazduh-zemlja” i dronove za nadzor terena.

Odgovarajući na nove kritike koje Beloj kući upućuju republikanski zakonodavci zbog Iraka, portparol Džej Karni kaže da nema razloga da se veruje da bi američki vojnici mogli da spreče sektaški konflikt.

"U Iraku je postojao sektaški sukob – versko nasilje – i dok je na terenu bilo 150,000 američkih vojnika. Zato mislim da treba preispitati tezu da se ovo ne bi dešavalo da je u Iraku sada 10,000 vojnika.”

Vojni analitičar Entoni Kordsmen kaže da je pokrajina Anbar deo šire borbe izmedju sunitskih i šiitskih muslimana u regionu. On ističe da SAD treba da pronadju “najmanje lošu” opciju.

"Ono što možemo da uradimo je da jednostavno, i veoma pažljivo, pokušamo da okupimo različite frakcije, podstaknemo Malikijevu vladu da zauzme uravnoteženiji pristup, da sunitima ukažemo više poštovanja, i zaustavimo ovu vrstu političkih čistki.”

U Iraku je izmedju 2003. i 2011. poginulo gotovo 4.500 američkih vojnika. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je taj rat jedan od sukoba koji je najviše podelio Amerikance, od kojih mnogi i danas postavljaju pitanje šta je njime postignuto.
XS
SM
MD
LG