Linkovi

Imigracija u fokusu uprkos pauzi


Protest pristalica imigracione reforme
Protest pristalica imigracione reforme

Članovi Kongresa su u svojim matičnim državama gde se suočavaju sa snažnim pritiscima aktivista različitih profila zbog imigracione reforme

Predsednik Obama počeo je jednonedeljni odmor, a Kongres i Vrhovni sud su na letnjoj pauzi. Mada bi u Vašingtonu ove nedelje moglo da bude neobično mirno, velike demonstracije se očekuju u više saveznih država zbog imigracione reforme, jednog od najspornijih pitanja sa kojima se zemlje suočava.

Predsednik i prva dama, izgledali su opušteno kada su stigli u odmaralište u Masačusetsu. U međuvremenu, članovi Kongresa su u svojim matičnim državama gde se suočavaju sa snažnim pritiscima aktivista različitih profila zbog imigracione reforme. Neki od njih traže državljanstvo za 11 miliona ilegalnih imigranata.

„Tu su neki ljudi koji samo žele da dožive svoj američki san, koji živite svakoga dana, koji neki od nas nisu tako srećni da vide“, kaže demonstrant Migel Porfirio.

Drugi poručuju zakonodavcima da zauvek okončaju pitanje ilegalnih imigranata zauvek.

Samo ističemo da želimo bezbedne granice bez amnestije za ilegalne imigrante“, poručuje Teri Monk.

Zakonski predlog koji je usvojio Senat, a koji bi trebalo da pojača sprovođenje zakona i omogući put do državljanstva suočava se sa snažnim protivljenjem u Predstavničkom domu koji kontrolišu republikanci. Pre nego što je otišao na odmor, predsednik Obama pozvao je zakonodavce da pronađu konsenzus.

Pozvao bih, kada se vrate sa odmora, da učine nešto, da izrade nacrt zakona koji će imati šansu da bude usvojen. Naša ekonomija bila bi jača za hiljadu milijardi dolara ako usvojimo imigracionu reformu.“

Obama je takođe obećao da će sarađivati sa Kongresom kako bi se rešila sporna pitanja u vezi sa zaštitom privatnosti povodom vladinog programa praćenja komunikacija koji je obelodanio bivši kontraktor Nacionalne bezbednosne agencije Edvard Snouden.

„Ispravno je postavljati pitanja oko prisluškivanja, posebno kada tehnologija menja svaki aspekt našeg života.“

Zakonodavci iz obe partije imaju predloge za reformu Nacionalne bezbednosne agencije. Demokratski senator Mark Judal.

Moj zakonski predlog, koji želim da poguram što je snažnije moguće, mogao bi da ograniči načine na koji bezbednosna zajednica ima pristup telefonskim podacima prosečnih Amerikanaca, nevinih Amerikanaca. To je način da se krene napred.“

Međutim, predsednik i mnogi članovi Kongresa ističu da Amerika mora da sačuva snažnu obaveštajnu sposobnost, što su dokazale i prošlonedeljne terorističke pretnje koje su dovele do upozorenja za putovanja i zatvaranja američkih diplomatskih predstavništava.
XS
SM
MD
LG