Linkovi

Drugi zatvorenik iz Gvantanama prebačen u CG


Pritvorni centar u Gvantanamu
Pritvorni centar u Gvantanamu

Drugi zatvorenik kojeg je Vlada Sjedinjenih Američkih Država prebacila u Crnu Goru zove se Abdel Malik Abdel Vahab al-Rahabi i državljanin je Jemena, navodi se u saopštenju Pentagona.

Al-Rahabiju je odobreno puštanje iz zatvora još 2014. godine, kada je procijenjeno da ne predstavlja prijetnju po bezbjednost SAD. Ipak, pošto u njegovoj zemlji bjesni rat, trebalo je pronaći drugu zemlju koja će ga prihvatiti.

"Crna Gora se sada pridružila američkim prijateljima i saveznicima u Evropi u prihvatanju zatvorenika", kazao je Li Volski specijalni izaslanik za Gvantanamo u Stejt Departmentu.

Dejvid Rims, Al-Rahabijev advokat kaže da njegov klijent jedva čeka da ponovo vidi svoju ženu i kćerku. Al-Rahabi se u Gvantanamu nalazio od 2002. godine kada je uhapšen u Avganistanu. Kako prenose američki mediji, u jednom trenutku je bio optužen da je bio telohranitelj Osame bin Ladena.

SAD su takođe zahvalne Vladi Crne Gore na humanom gestu i spremnosti da podrži napore SAD u zatvaranju zatvora Gvantanamo.

U jučerašnjem saopštenju Vlade je pojašnjeno da je Jemenac u Crnu Goru stigao u okviru humanitarnog programa koji je Vlada SAD-a pokrenula sa ciljem zatvaranja baze Gvantanamo na Kubi.

Podsjetimo, prvi zatvorenik iz Gvantanama koji je prebačen u Crnu Goru bio je četrdesetjednogodišnji Jemenac Abdul Aziz Al-Suweydi, koji je nakon više od 13 godina provedenih u američkom zatvoru, stigao u Crnu Goru da počne novi život.

XS
SM
MD
LG