Linkovi

SAD pozivaju na oprez


Američki sekretar za pravosuđe Erik Holder

I dok su posle prošlonedeljnog terorističkog napada, u Francuskoj, na novinare satiričnog magazina “Šarli Ebdo” čije su karikature razbesnele muslimanske radikale, sve oči i dalje uprte u Pariz , Vašington upozorava na potencijalne opasnosti i izvan Francuske. Američki sekretar za pravosuđe Erik Holder je pozvao na oprez zbog sličnih pretnji kako u Sjedinjenim državama tako i u drugim delovima sveta.

Svetski lideri i najviši zvaničnici okupili su se juče na Maršu solidarnosti u Parizu, kako bi odali poštu žrtvama prošlonedeljnog terorističkog napada, posle čega je usledila ogromna podrška slobodi medija I najžešča osuda napada muslimanskih ekstremista - jednog od najvećih od 11, septembra 2001.

U međuvremenu je usledilo novo upozorenje: U Hamburgu je kamenicama i zapaljivim predmetima napadnuta redakcija lista “Hamburger morgenpost” pošto je objavio karikature magazina “Šarli Ebdo”.

“Stojima solidarno uz Francuze.”

Sekretar za pravosuđe Erik Holder je poručio iz Pariza:

Iako ne postoji određena, verodostojna pretnja, na koju bi mogao da ukažem, sa sigurnošću tvrdim da se okruženje vremenom promenilo. Mi smo u ratu sa onima koji su se okrenuli terorizmu i koji su spremni da zatruju islamsku veru da bi opravdali svoje terorističke akcije.”

Suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu biće u fokusu međunarodnog samita koji će se održati idućeg meseca u Vašungtonu. U međuvremenu Holder je pozvao Amerikance na oprez jer su, kako je rekao, suočeni sa dvostrukom pretnjim: Od Al Kaide na Arabijskom poluostrvu, sa jedne strane, do ekstremista Islamske države koji se bore u Iraku i Siriji, sa druge.

To znači da sve naše obaveštajne službe , policijske snage i njihove kolege na saveznom i lokalnom nivou kao i američki građani moraju da budu u stanju pripravnosti. Da bismo osigurali našu bezbednost moraće da se uključi cela američka nacija.”

U juče objavljenom video snimku jedan od naoružanh napadača u Francuskoj izrazio je svoju odanost globalnom muslimanskom kalifatu sa pozivom drugima da slede njegov primer.

XS
SM
MD
LG