Linkovi

"Crni petak" u punom jeku


Dok su neki Amerikanci još večerali obeležavajući praznik Dan zahvalnosti, drugi su počeli da prave redove – neki čak i da dižu šatore – ispred prodavnica, spremni da iskoriste sve popuste koji se nude na današnji takozvani „Crni petak“.

Diskontna prodavnica Kejmart u četvrtak je otvorila radnje već u 6 ujutru, a druge prodavnice poput robne kuće Džej Si Peni, prodavnice elektronskih uređaja Best baj i Targeta bile su otvorene tokom dana.

Potrošači u Njujorku pohrlili su ka najvećoj robnoj kući Mejsis čim se otvorila u četvrtak kasno posle podne. Iz te robne kuće kažu da je 16 hiljada ljudi čekalo da se Mejsis otvori u 5 posle podne po lokalnom vremenu.

Mnogi tržni centri otvoreni su u četvrtak kasno uveče ili pred zoru u petak. Na “crni petak”, dan posle Dana zahvalnosti, tradicionalno se otvara praznična sezona kupovine u Sjedinjenim Državama.

Naziva se crnim petkom, jer prodavci na taj dan očekuju da ostvare profit, i da iz crvenog, odnosno dugova, pređu u crno tj. zaradu. Nacionalna federacija prodavaca, američka asocijacija trgovaca, predviđa da će praznična prodaja ove godine porasti za 3,6 odsto u odnosu na prošlu, na ukupno oko 655 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG