Linkovi

Bajden: Članstvo CG doprinos stabilnosti Balkana


Crnogorski premijer Milo Đukanović i potpredsednik SAD Džozef Bajden tokom susreta u Beloj kući
Crnogorski premijer Milo Đukanović i potpredsednik SAD Džozef Bajden tokom susreta u Beloj kući

Potpredsednik SAD Džozef Bajden i crnogorski premijer Milo Đukanović saglasili su se u današnjem telefonskom razgovoru da će članstvo Crne Gore u NATO-u doprineti stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu Balkana

Potpredsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden čestitao je crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću upućivanje poziva Crnoj Gori da se pridruži NATO-u i naglasio da to pokazuje da su vrata Alijanse otvorena za zemlje koje sprovode neophodne reforme za ispunjavanje zahteva za članstvo i doprinose bezbednosti Alijanse, saopšteno je iz Bele kuće.

Potpredsednik Bajden i premijer Đukanović su se u telefonskom razgovoru saglasili da će članstvo Crne Gore u NATO-u biti značajan korak ka integraciji Balkana u evro-atlantske institucije i da će doprineti stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu regiona.

Potpredsednik SAD je, kako se navodi, rekao da ima poverenja u sposobnost Crne Gore da nastavi da jača javnu podršku i sprovede reforme neophodne za okončanje procesa pristupanja NATO-u.

Crnogorski premijer je, kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, zahvalio je Administraciji i narodu Sjedinjenih Država, i Bajdenu lično, na kontinuiranoj podršci i doprinosu donošenju odluke o pozivu Crnoj Gori za pristupanje NATO.

On je istakao da je to dobra odluka za našu zemlju, za region i Alijansu, i da će se Crna Gora odgovorno odnositi prema obavezama koje je preuzela, akcentirajući rezultate i dalju posvećenost vladavini prava i jačanju javne podrške. "Mi ćemo predano nastaviti rad na reformama kako bi uvjerili partnere da su donijeli pravu odluku, i podstakli ih da u razumnom roku završe proces ratifikacije", istakao je Đukanović.

Đukanović je Bajdena pozvao da, prvom prilikom, posjeti našu zemlju. Američki potpredsjednik je zahvalio na pozivu i rekao da se raduje budućim susretima s Đukanovićem, ovdje ili u Americi.

XS
SM
MD
LG