Linkovi

SAD preispituju bezbednost u avio-saobraćaju


Olupina aviona "EgyptAir"
Olupina aviona "EgyptAir"

Posle prošlonedeljnog udesa aviona kompanije Idžipter, iznad Mediterana, Vašington preispituje bezbednost u avio saobraćaju. Iako uzrok nesreće još uvek nije utvrđen američki zakonodavci ponovo zahtevaju detaljnije i brže provere na aerodormima.

Udes aviona kompanije EgyptAir nameće pitanja, ali istovremeno i zabrinutost jer su redovi putnika koji prolaze kontrolu na američkim areordromima već ogromni što veoma često dovodi do kašnjenja u poletanju aviona, ili frustracije putnika koji zakasne na let. Neki zakonodavci, među kojima i repzblikanac Ed Rojs, smatraju da su za prošlonedeljni udes odgovorni pripadnici Islamske države.

“Znamo da su oni oborili avion koji je iz Egipta leteo za Rusiju. Znamo da rade na bombama koje ne mogu da se otkriju.”

Ako zakonodavci, dok se eventualno ne dokaže suprotno, smatraju da se radi o terorističkoj pretnji pritisak na službe bezbednosti na aerodromima, koje čak i u najboljim danima nemaju dovoljno osoblja, će biti sve veći .

“Jedan od problema koje smo imali su ogromne promene u Upravi za bezbednost saobraćaja,TSA, i definitivno problem unutar menadžmenta”, smatra Rojs.

“Prekvalifikovali smo kompletno osoblje, korigovali procedure, poboljšali tehnologiju i analizirali sistematske probleme”, naveo je administrator Službe za bezbednost u saobraćaju (TSA) Piter Nifinger.

TSA tvrdi da su svi propusti, utvrđeni prošle godine, otklonjeni.

Takođe sam siguran da je TSA u stanju da spreči, otkrije i osujeti pretnje našem avio saobraćaju.”

Provere mogu biti detaljnije, ali nezadovoljstvo putnika, od kojih neki satima čekaju da se ukrcaju na let, je sve veće..

Sa jedne strane težimo ka stopostotnoj bezbednosti, a sa druge želimo potpunu efikasnost u otpremi putnika, bez ogromnih redova. To je izuzetno složen i težak zadatak”, ističe republikanski senator Ron Džonson.

I dok Amerika ulazi u putničku vrevu tokom leta, Bela kuća ima jednostavnu poruku: Bezbednost je na prvom mestu.

“Očigledno je da nam je prioritet da osiguramo bezbednost putnika. TSA mora da nastavi rigorozne kontrole i nećemo smanjivati svoje standarde radi efikasnijeg protoka putnika”, poručio je predstavnik Bele Kuće Erik Šulc.

Kada i ako se utvrdi uzrok pada egipatskog aviona možda će biti jasnije da li teroristi imaju mogućnost da obore avion ili ne, ali američki zakonodavci ne žele da živote putnika stavljaju na kocku i na ovonedeljnom pretresu će zahtevati odgovore od Uprave za bezbednost saobraćaja.

XS
SM
MD
LG