Linkovi

Rast cena pšenice širom sveta


Rusija, jedna od najvećih svjetskih izvoznica pšenice, pogođena je najvišim temperaturama u preko 100 godina. Talas vrućina, koji je prouzrokovao velike suše i požare, uništio je petinu usjeva pšenice u zemlji i prijeti da nanese još veću štetu. Analitičari predviđaju da će duga suša dovesti do povećanja cijena hleba širom svijeta.

Nepodnošljiva vrućina i smog nisu samo povod za zabrinutost u pogledu zdravstvene situacije u Moskvi. Visoke temperature mogle bi da dovedu i do povećanja cijena hleba širom svijeta. Rusija, treća po veličini izvoznica pšenice, procjenjuje da su velike suše i požari već uništili više od 20 odsto usjeva te žitarice.

Ruski premijer Vladimir Putin je prošle nedjelje uveo zabranu izvoza žitarica do kraja godine, kako bi spriječio povećanje cijena hrane. Dmitrij Rilko je analitičar u Institutu za poljoprivredne studije u Moskvi.

"To će dovesti, što se već događa, do veoma značajnog rasta cijene brašna i nakon određenog vremena do porasta cijene hleba.”

Veliki izvoznici pšenice, poput Australije i Kanade, među zemljama su koje su najviše profitirale od nestašica. U Sjedinjenim Državama, cijene pšenice skočile su proteklih nedelja za više od 70 odsto. Analitičar tržišta Alen Nakmen međutim smatra da su cijene i dalje niže od rekordnih.

"Ukoliko sagledate cjelokupnu situaciju, vidjećete da je rekordna cijena pšenice 2008. bila 14 dolara za bušel, dok sada još nije dostigla ni osam dolara.”

S obzirom na to da se ne nazire kraj najgorim vrućinama od kad se u Rusiji vrše mjerenja, Dmitrij Rilko vjeruje da su dugoročni izgledi za zimske i proljećnje usjeve sumorni.

"Ukoliko ne bude padala kiša, neće biti zimske sjetve. Biće odložena do proljeća, ali će područja, na kojima se tradicionalno siju zimski, imati tehničkih poteškoća prilikom sijanja proljećnjih usjeva.”

Agencija Ujedinjenih nacija za hranu upozorava da će se zalihe pšenice naredne godine vjerovatno smanjiti, zbog loše žetve u drugim zemljama. Analitičari ocjenjuju da će najteže pogođeni biti Bliski istok, Afrika i dio Azije, gdje vlada subvencioniše cijene hrane.


XS
SM
MD
LG