Linkovi

Rusija i SAD sve bliže sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja


Američka državna sekretarka, Hilari Klinton doputovala je danas u Moskvu gde je prisustvovala radnoj večeri sa članovima "bliskoistočnog kvarteta" o obnavljanju mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca. Sekretarka Klinton i drugi predstavnici zemalja članica "bliskoistočnog kvarteta" u petak će održati i formalne sastanke o načinima za povratak dve strane za pregovarački sto. Po dolasku u Moskvu, Klinton se sastala sa šefom ruske diplomatije, Sergejem Lavrovom, s kojim je između ostalog razgovarala o iranskom nuklearnom programu i sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja.

Po završetku sastanka, američka državna sekretarka Hilari Klinton i njen ruski kolega, Sergej Lavrov najavili su da će rusko-američki pregovori o novom sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja, poznatijem kao START, uskoro biti završeni. Dve zemlje već godinu dana rade na zameni sporazuma iz 1991, koji je istekao u decembru.

"Postigli smo značajan pomak u pregovorima oko novog sporazuma START. Izveštaji naših pregovarača iz Ženeve i rezultati poslednje runde pregovora nas navode na zaključak da ćemo uskoro postići konačan dogovor oko novog sporazuma", rekla je Klinton.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, koji takođe boravi u Moskvi, danas je o istoj temi razgovarao sa ruskim predsednikom, Dmitrijem Medvedevim i ministrom spoljnih poslova Lavrovom posle čega je izrazio nadu da će uskoro doći do potpisivanja sporazuma.

"To bi imalo pozitivan uticaj na ishod predstojećeg samita o nuklearnom razoružanju, koji treba da se održi u Vašingtonu, kao i na konferenciju na kojoj će se razmatrati sporazum o nuklearnoj proliferaciji, a koja će se u maju održati u Njujorku", naglasio je Lavrov.

Govoreći o drugim aktuelnim temama, Klinton je kritikovala Rusiju rekavši da je plan, koji je danas objavio ruski predsednik Dmitrij Medvedev, da se na leto ove godine pokrene reaktor u iranskoj nuklearnoj elektrani Bušer - “preuranjen”.

"Mi smo u više navrata ponovili da Iran ima pravo na nuklearni program u mirnodopske svrhe, ali ne i na program za nuklearno naoružanje. Ukoliko Teheran promeni svoj stav usled sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, onda svakako mogu da nastave sa mirnodopskim nuklearnim programom. U suprotnom, smatramo da je preuranjeno za nastavak bilo kojeg projekta, jer želimo da pošaljemo nedvosmislenu poruku Iranu", rekla je sekretarka Klinton.

Lavrov je na to odgovorio da je nuklearna elektrana Bušer jedini način da se u očuva prisustvo agencije UN-a za nuklearnu energiju u Iranu.

"Bušer je pod apsolutnom kontrolom agencije UN-a i u tom smislu igra važnu ulogu, koja joj je, ne jednom, dodeljena od naših partnera iz Sjedinjenih Država i Evrope. Bušer ima vodeću ulogu, jer nam omogućava da vodimo računa da li Teheran ispunjava svoje međunarodne obaveze", saopštio je Sergerj Lavrov.

Sekretarka Klinton će se sutra sastati sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedovim. Ona će takodje učestvovati na sastanku "bliskoistočnog kvarteta" - koji čine Rusija, Sjedinjene Države, Ujedinjene nacije i Evropska unija o nastavku mirovnih pregovora Izraela i Palestinaca, koji su naišli na dodatne poteškoće usled najnovijih sukoba u Jerusalimu, pošto je Izrael objavio da će nastaviti sa izgradnjom jevrejskih naselja.

XS
SM
MD
LG