Linkovi

Medvedev za aktivniju ulogu SAD na Bliskom istoku


Ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorava da bi – kako se izrazio – veoma loša situacija na Bliskom istoku mogla da se pogorša.

Na konferenciji za novinare sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom u Damasku, na završetku dvodnevne posete, Medvedev je rekao da će Rusija učiniti sve što može da podstakne bliskoistočni mirovni proces, ali je kritikovao nedostatak političke volje.

Ruski lider se saglasio sa svojim domaćinom da bi Sjedinjene Države mogle da igraju aktivniju ulogu. Rusija i Sjedinjene Države su članice takozvanog međunarodnog „kvarteta“ - zajedno sa Evropskom unijom i Ujedinjenim nacijama - koji pokušava da podstakne mir u regionu.

Portparol američkog Državnog sekretarijata je prošlog četvrtka izjavio da Vašington ima „aktivnu ulogu“ i da „intenzivno učestvuje“ u obnavljanju izraelsko-palestinskih razgovora. Rusija je svojevremeno nagovestila da je spremna da organizuje bliskoistočnu mirovnu konferenciju u Moskvi, što je u Damasku pred novinarima ponovio i predsednik Medvedev.

Ruski zvaničnici su izjavili da se Medvedev danas sastao i sa vođom Hamasa Haledom Mešalom i zamolio ga da posreduje u oslobađanju izraelskog vojnika Gilada Šalita, koga je Hamas zarobio pre gotovo četiri godine. Sirijski predsednik Asad je kritikovao Izrael zbog akcija koje bi mogle da naštete mirovnom procesu i zatražio vraćanje Golanske visoravni koju je Izrael zauzeo u Šestodnevnom ratu 1967.

XS
SM
MD
LG