Linkovi

Protivkandidat Putinu?


Vlasnik Nju Dđerzi Netsa, tajkun Mihail Prohorov, objavljuje svoju kandidaturu za predsedniečke izbore u Rusiji, u martu 2012. na konferenciji za novinare u Moskvi, 12. decembra 2011.

Ruski milijarder Mihail Prohorov saopštio je danas da će se kandidovati za martovske predsedničke izbore protiv premijera Vladimira Putina. To je najnoviji izazov kojim se Putin suočava ovih dana. Prohorov, koji je takođe vlasnik američkog košarkaškog tima Nju Džerzi Netsi, rekao je da je odluka o učešću u izborima najvažnija odluka koju je doneo u svom životu.

Masovne demonstracije posle opštih izbora 4. decembra na kojima je za pobednika proglašena vladajuća stranka Jedinstvena Rusija, oslabile su položaj premijera Putina. Opozicija tvrdi da su izbori bili lažirani, a desetine hiljada demonstranata okupile su se u subotu u Moskvi, zahtevajući obnavljanje izbora. Bio je to jedan od najvećih antivladinih protesta u Rusiji od 1990-ih do danas. Putin se ponovo kandidovao za predsednički položaj, koji je imao od 2000. do 2008., i objavio da će za svog naslednika na položaju premijera imenovati Dmitrija Medvedeva.

Planirana zamena položaja je takođe razgnevila veliki broj Rusa. Predsednik Medvedev je u nedelju saopštio da će vlasti istražiti navodne slučajeve lažiranja parlamentarnih izbora. Međutim, Putinov portparol Dmitrij Peskov je danas rekao da se izborni prekršaji odnose na svega oko jedan odsto ukupnog broja glasova i da takvi slučajevi neće uticati na legitimnost izbornih rezultata.

XS
SM
MD
LG