Linkovi

Putin na pomenu Poljacima streljanim u Katinu


Ruski premijer Vladimir Putin prisustvovao je današnjoj komemoraciji poljskim oficirima koje su početkom Drugog svetskog rata pobili pripadnici sovjetske tajne policije. Putin, koji je na komemoraciji bio zajedno sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom, prvi je ruski lider koji se pridružio poljskim kolegama u sećanju na masakr u Katinskoj šumi aprila 1940.

Pripadnici tajne policije sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Staljina su u Katinskoj šumi, u blizini današnjeg Smolenska, pobili 22 hiljade poljskih oficira i intelektualaca. Putin je u današnjem govoru izrazio nadu da će njegova poseta označiti preokret u bilateralnim odnosima. On je rekao da su sovjeti decenijama širili „cinične laži“ da bi sakrili istinu o masakru. Ruska televizija je prenela i njegove reči da je sovjetska verzija istorije „pisana iz zlobe i mržnje“.

Premijer Tusk je zatražio od ruskog lidera da obezbedi da se za istraživače i istoričare otvore sve sovjetske arhive u kojima su sačuvana dokumenta o masakru. Sovjetski zvaničnici su gotovo pola stoleća tvrdili da su masovnu likvidaciju sproveli nacistički okupatori tokom rata. Međutim, poslednji sovjetski lider, Mihail Gorbačov, priznao je 1990. da su zločin počinili pripadnici zloglasnog Staljinovog NKVD-a, preteče KGB-a.

XS
SM
MD
LG