Linkovi

Rusija otvara vrata stranim investicijama


Jedan od najvećih problema za investitore je rasprostranjena korupcija u Rusiji
Jedan od najvećih problema za investitore je rasprostranjena korupcija u Rusiji

Rusija ponovo otvara vrata stranim investitorima, ugošćavajući ličnosti kao što je guverner Kalifornije Arnold Švarceneger, u pokušaju da ispuni uslove za učlanjivanje u Svetsku trgovinsku organizaciju, iduće godine.

Posle prošlogodišnjeg kraha Moskva je prepuna praznih poslovnih zgrada. Ovogodišnji oporavak je slab, sa stopom rasta upola manjom nego u Brazilu, Indiji i Kini. Strani investitori su to imali na umu tokom nedavnog susreta u Moskvi, kome je prisustvovao bivši britanski ambasador u Rusiji Toni Brenton, sada savetnik Lojd osiguranja.

"Svi su svesni da je Rusija imala užasnu recesiju. Ekonomija je opala za gotovo 9 odsto. Ruske vlasti tvrde da su iz toga izvukle neke važne pouke", kaže Brenton.

Mnogi strani investitori smatraju Rusiju rizičnom, ali Kremlj se nada da će ta strahovanja biti ublažena ako se Rusija najzad učlani u Svetsku trgovinsku organizaciju.

"Ako se Rusija učlani, možda već na proleće, dobiće time potvrdu ostatka sveta da je u redu da se u nju ulaže. Postoji podela na one koji su već ovde i koji su shvatili da mogu da profitiraju ovde, i onih koji to još nisu razmatrali", kaže Endru Somers, predsednik Američke privredne komore u Rusiji.

Guverner Kalifornije Arnold Švarceneger i nekolicina američkih tehnoloških investitora nedavno su posetili Rusiju, uzvraćajući na posetu ruskog predsednika Dimitrija Medvedeva Silikonskoj dolini, ranije ove godine. Švarceneger je rekao da je Rusija zlatan rudnik ekonomskih mogućnosti.

"Izvanredno je koliko ima mogućnosti u Rusiji. Dovoljno je da pogledate da biste rekli 'gospode Bože'. Gotovo kao da posmatrate neki rudnik zlata ili dijamanata, u koji samo treba da uđete i uzmete", kaže Švarceneger.

Ali uprkos ovakvim istaknutim pristalicama i petogodišnjem programu od 50 milijardi dolara za podsticanje privatizacije, mnoge ruske kompanije su još pod državnom kontrolom.

"Mislim da investitori žele da budu uvereni da će imati izvesnu kontrolu nad radom tih kompanija, nad načinom na koji se one svrstavaju u zemlji, jer u Rusiji postoje neka fantastično neefikasna prduzeća", smatra ambasador Brenton.

Drugi rizik je masovna korupcija u Rusiji. Jedan od najvećih ulagača u Aeroflot, Aleksander Lebedev, optužuje poslovne rivale da su platili policiji da upadne u njegovu banku. Svetska organizacija Transparensi internešenel svrstava Rusiju po korupciji na 154. mesto od 178 zemalja, odnosno kao najkorumpiraniju u Evropi.

"Nazvala bih taj trend korumpiranom stabilizacijom", kaže Elena Panfilova, predstavnica Transparensi internešenela.

Ali uprkos preprekama, neke strane kompanije dobro posluju. U roku od tri godine Rusija će verovatno postati najveće tržište automobila u Evropi. Južnokorejski Hjundai upravo je otvorio novu farbriku. Francuski Reno planira da udvostruči svoja ulaganja u jednu rusku državnu fabriku automobila.

Viši partner međunarodne knjigovodstvene firme KPMG, Endru Krenston, radi u Rusiji već 15 godina.

"Siguran sam da će doći nova imena, ali do te odluke se ne dolazi preko noći", kaže on.

Američki investitori koji dolaze u Rusiju doživljavaju sve slabiji kulturni šok. Starbaks se širi Moskvom. Miler je otvorio fabriku piva, dok lanci hotela Hilton i Holidej in najavljuju velika planove za ekspanziju.

XS
SM
MD
LG