Linkovi

Dogovor o ruskom konvoju


Konvoj sa ruskom pomoći zaustavljen je na graničnom prelazu Jarinje, 14. decembra 2011.
Konvoj sa ruskom pomoći zaustavljen je na graničnom prelazu Jarinje, 14. decembra 2011.

Evropska komisija je sa Vladom Rusije sklopila dogovor o načinu da se obezbedi prolazak konvoja sa ruskom humanitarnom pomoći čije je krajnje odredište Kosovo. Kako je srpskim medijima navela Maja Kocijančić, portparol EK, Evropska unija je u kontaktu sa svim stranama kako bi se dogovor sproveo, i izražena je nada da će "svi saradjivati da bi brzo došlo do sprovodjenja dogovora".

Ranije danas, ministarstvo spoljnih poslova Rusije optužilo je Evropsku uniju da namerno blokira prolazak kamiona koji dostavljaju humanitarnu pomoć kosovskim Srbima. Ruski konvoj sa 25 kamiona, koji prevozi oko 300 tona humanitarne pomoći za Srbe na severu Kosova, i dalje stoji na administrativnom prelazu Jarinje, a samo dva kamiona su uspela da udju na teritoriju Kosova.

Konvoj su sinoć zaustavili carinici Euleksa, a ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Konuzin ocenio je da je to učinjeno iz političkih razloga. On je istakao da je EU od humanitarne operacije veštački stvorila politički problem, i najavio da će se o toj temi raspravljati na današnjem samitu EU-Rusija.

Ruski ambasador u Srbiji, Aleksandar Konuzin, posetio je granični prelaz Jarinje i kritikovao zaustavljanje konvoja.

Konvoj je zaustavljen iz čisto političkih razloga.”

Konuzin kaže da je koloni prvo dozvoljeno da udje na teritoriju Kosova a zatim je blokiran ulazak konvoja. On je dodao da je pokušano da se Rusima nametne pratnja, što nije u skladu sa mandatom Euleksa. Predstavnici Euleksa medjutim kažu da konvoj mora da prihvati pratnju Euleksa, što bi značilo da Srbi na severu otvore svoje puteve za evropsku misiju ili da pomoć predje granicu na prelazu Merdare, koji kontroliše vlada u Prištini.

“To je standardna procedura. Čak i u Srbiji kada prolazi konvoj postoji pratnja. Naravno zbog situacije na terenu trenutno ne možemo da obezbedimo tu pratnju, ali ako postoji hitna potreba da se predje granica, konvoj može da ode do prelaza 3 u Merdaru, naveo je Vensan Dežer, šef delegacije EU u Beogradu.

Dežer je naveo da je Unija primila zvanično pismo ruskog ambasadora kojim je traženo da se obezbedi pratnja za konvoj, ali je Rusija zatim tu pratnju otkazala. S druge strane, Konuzin ističe da je šefu Euleksa, Gzavijeu De Marnjaku preneo da pratnja nije potrebna.

Direktor Odeljenja za mejdunarodne poslove ruskog Ministarstva za vanredne situacije Jurij Bražnjikov ocenio je da zadržavanje ruskog konvoja predstavlja kršenje humanitarnog prava.

Dežer: Priznanje Kosova nije uslov

U medjuvremenu, na političkom planu nastavlja se diskusija o tome da li je priznavanje Kosova uslov da Srbija dobije kandidaturu za članstvo u EU. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da EU nije tražila od Srbije da prizna Kosovo, a šef delegacije EU u Srbiji, Vensan Dežer takodje je negirao da je takav zahtev postavljen Beogradu.

Ni u jednom trenutku EU nije direktno ili indirektno tražila priznanje nezavisnosti Kosova. Naša politika je jasna, mi podstičemo dijalog u pokušaju da se nadju praktična rešenja ali u tom procesu ne tražimo priznanje Kosova.”

Na drugoj strani, srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ostaje pri tvrdnji da takav zahtev postoji jer se insistira da se prilikom regionalnog predstavljanja Kosova zanemari rezolucija 1244 SB UN.

To je decidirano traženo, da se nadje dogovor oko regionalnog predstavljanja. Albanci sa Kosova i Metohije ne žele da čuju da se spominje Rezolucija 1244. I šta sad? Da li je šija ili vrat – potpuno je svejedno.”

Dačić je pojasnio da nije rekao da Srbija neće dobiti kandidaturu, već da su male šanse da je dobije, osim ako do februara ili marta ne prihvati ono što nije bila spremna da prihvati u decembru.

XS
SM
MD
LG