Linkovi

Još šest godina zatvora za Hodorkovskog

  • Vesti Amerike

Još šest godina zatvora za Hodorkovskog

Bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski, čije se sudjenje doživljava kao test ruske demokratije, osudjen je na novu 14-godišnju zatvorsku kaznu. Sudija Viktor Danilkin osudio je Hodorkovskog zbog potkradanja sopstvene naftne kompanije Jukos i pranja novca.

Današnja presuda uključuje i vreme koje je Hodorkovski već služio u zatvoru, tako da će provesti još šest godina iza rešetaka, pre nego što izadje na slobodu 2017.

Hodorkovski služi poslednju godinu osmogodišnje zatvorske kazne po ranijim optužbama za neplaćanje poreza i finansijske malverzacije. Nekada najbogatiji čovek Rusije, Hodorkovski se suprotstavio tadašnjem predsedniku, a aktuelnom premijeru Vladimiru Putinu, i podržao protivnike moćnog političara.

Uoči sudjenja, Putin je, u intervjuu u kojem je telefonom odgovarao na pitanja gledalaca, ocenio da bi “lopov trebalo da ostane u zatvoru”.

Američki zvaničnici kažu da su uznemireni zbog navoda o kršenju pravne procedure i mogućoj zloupotrebi pravnog sistema u slučaju Hodorkovski. Nemačka opisuje presudu protiv njega kao “korak unazad” za rusku demokratiju.

XS
SM
MD
LG