Linkovi

Rusija obećala pomoć Abhaziji


Ruski predsednik Dmitrij Medvedev obećava da će da razvije široke ekonomske i bezbednosne veze sa Abhazijom, jednom od dve secesionističke gruzijske teritorije koje je Moskva priznala kao nezavisne zemlje.

Medvedev je danas održao govor u abhaskom gradu Suhumiju, na drugu godišnjicu kratkog, ali smrtonosnog rata sa Gruzijom. On je naglasio da priznavanje nezavisnosti nije bilo jednostavna odluka, ali da vreme pokazuje da je bila ispravna.

Ruske snage su pobedile gruzijsku armiju u petodnevnom ratu i razmestile hiljade svojih pripadnika u Abhaziju i Južnu Osetiju. Rusko priznavanje nezavisnosti regiona osuđuju i Gruzija i praktično sve zapadne vlade. Gruzija je juče održala komemoraciju, a predsednik Mihail Sakašvili je rekao da je dužnost Gruzije "da svakodnevno nastavi borbu za oslobođenje svoje zemlje“.

Prilikom jučerašnjeg svečanog polaganja venca u gruzijskoj prestonici Tbilisiju, gruzijski ministar odbrane Bačo Ahalija je rekao da gruzijski borci koji su poginuli u sukobu neće biti zaboravljeni. U Vašingtonu, američki senator i bivši predsednički kandidat, Džon Mekejn, zatražio je da Sjedinjene Države povećaju podršku Gruziji.

U komentaru objavljenom u današnjem izdanju lista "Vašington post“, Mekejn je odao priznanjuje predsedniku Baraku Obami koji je nedavno izrazio podršku Gruziji, ali je zatražio od administracije da – kako se izrazio – "te dobre reči pretvori u bolju politiku“.

XS
SM
MD
LG