Linkovi

Zabrana izvoza žitarica stupila na snagu


U Rusiji je danas stupila na snagu zabrana izvoza žitarica, dok se vlada bori da zadrži pod kontrolom cene hrane tokom najtežih suša koje su pogodile zemlju posle više od stoleća.

Zabranu je početkom meseca proglasio premijer Vladimir Putin, koji je istakao da bi ovogodišnji rod žitarica zbog suše, šumskih požara i rekordno visokih temperatura, mogao da se smanji na 60 miliona tona. Prošlogodišnji rod u Rusiji je bio 97 miliona tona. Rusiji je inače potrebno 79 miliona tona da pokrije domaću potrošnju i očekuje se da će se manjak nadoknaditi sa oko 10 miliona tona iz državnih rezervi i 20 miliona viška iz prošlogodišnje žetve.

Zabrana izvoza, koja treba da bude na snazi do kraja godine, izazvala je skok svetskih cena pšenice na najviši nivo u protekle dve godine i podstakla brige u pogledu cena hrane u Evropi i na Bliskom istoku. Rusija, treći najveći proizvođač žitarica na svetu, uzgaja pšenicu koja se koristi za hleb bez kvasca, tako da veći deo izvoza otpada na Egipat, Tursku, Siriju i Iran.

U Moskvi je juče padala jaka kiša, koja je donela olakšanje od vrućine i smoga koji se širi iz zapaljenih tresetišta u okolini. Smog je danas ponovo prekrio grad, ali se očekuje da će se smanjiti do kraja nedelje. Vlasti kažu da u okolini Moskve i dalje besne desetine požara i da oko pet stotina požara i dalje tinja na 53 hiljade hektara neobrađenih površina širom Rusije.

XS
SM
MD
LG