Linkovi

Specijalci na ulicama Moskve


Ruski specijalci u pokušaju da spreče nemire nastale posle izbora u nedelju

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov apelovao je da se ponište ruski parlamentarni izbori i da se održe novi, istakavši da rezultati ne odražavaju volju naroda i da vlasti moraju da priznaju lažiranje i izbornu prevaru.

Opozicioni lideri i medjunarodni posmatrači navode da je glasanje u nedelju bilo propraćeno tvrdnjama o brojnim neregularnostima.

Hiljade pripadnika policije i snaga ministarstva unutrašnjih poslova patroliraju ulicama Moskve kako bi predupredili treći dan protesta protiv navodne izborne prevare. Više od 250 opozicionih demonstranata je uhapšeno juče u Moskvi, dok je preko 100 uhapšeno u Sankt Peterburgu.

Provladini sledbenici takodje su se okupili oko Kremlja. Partija Ujedinjena Rusija premijera Vladimira Putina je osvojila pobedu na nedeljnim izborima, ali uz znatno manju parlamentarnu većinu, od oko 50 odsto.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je juče rekla da izbori u Rusiji nisu bili ni slobodni ni pravedni i da su rezultati izvor „ozbiljne zabrinutosti“.

Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da su primedbe Hilari Klinton „neprihvatljive“, dok je ruski predsednik Dmitrij Medvedev okarakterisao izbore kao „pravedne, slobodne i demokratske.“

XS
SM
MD
LG